Борисов: Кой е казал, че се отказваме от Еврозоната? Само казах, че отлагаме, за да има консенсус!

Борисов: Кой е казал, че се отказваме от Еврозоната? Само казах, че отлагаме, за да има консенсус!
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    20.02.2020
  • Share:

Интересува ме по кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин, понеже това ми е важно, посочи министър-председателят, който пристигна за срещата на върха в Брюксел, на която лидерите на ЕС ще обсъждат Многогодишната финансова рамка 2021 - 2027 г.

"Кой е казал, че се отказваме от Еврозоната? Казах само, че ще изчакаме влизането в чакалнята, защото за такъв важен въпрос трябва да има национален консенсус. Това е въпрос за десетилетия напред и не е правилно решението да се взима от един министър-председател и от една партия. Искам хората да разберат, че това е за доброто на всички, а не за доброто на една или друга партия. Нека бъдем национално отговорни.".

Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който пристигна за срещата на върха, на която лидерите на ЕС ще обсъждат Многогодишната финансова рамка 2021 - 2027 г. 

И се обоснова: "Това е въпрос (влизането в Еврозоната) за десетилетия напред и не е правилно решението да се взима от един министър-председател и от една партия". Както във вторник, така и сега министър-председателят подчерта, че иска обществено съгласие по темата.

"Нека бъдем национално отговорни. Вие нали сте в Брюксел, обяснете има ли държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле", попита Борисов репортерите. 

Премиерът коментира и скандала, който избухна по време на официалната церемония в София в памет на Васил Левски с освиркването на кмета Фандъкова и председателя на парламента Караянчева пред паметника на Апостола.

 "Не прави чест на никого да освирква на такова събитие. Какво им пречи законно избраният кмет на София? Мислите ли, че ние нямаме такава възможност, да изкараме стотина души да го освиркат?" подчерта Борисов.

И отправи съвет към президента: "Обединителят на нацията трябва да преценява с кои хора се сдружава и прави поход".

Борисов настоява за цивилизационни отношения между институциите и политиците."Не съм завършил университет за държание, човек може и да сгреши, така че човек се извинява, ако сгреши. Видяхте, подадох му (на Радев) ръка онази вечер на събитието на КНСБ", припомни Борисов. 

 "Няма да ме вкарате в коментар", отхвърли премиерът опитите на журналистите да го накарат да продължи да говори за скандала.

"Мен повече ме интересува по кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин, понеже това ми е важно. Важно е за министрите, понеже те го изпълняват", коментира той телефонния разговор Радев-Путин преди два дни, от който стана ясно, че президентите са говорили по енергийни проекти и Радев е потвърдил, че ще присъства на парада на 9 май в Москва.

"Сигурно има нещо ново, което не знам, по двата проекта работим с ЕК и президента Тръмп. Строи се по 6-7 км на ден (тръбопровода на "Балкански поток"). АЕЦ "Белене" отдавна не е руски проект", допълни той.

"А може би (Радев и Путин) са имали предвид разговора ми с президента на "Лукойл" г-н Алекперов в Давос, може би става въпрос за тази инвестиция, за която говорихме с него", опита се да гадае премиерът.

"Не знам какво строи Русия на морето. На Камчия беше един детски лагер. С кмета Лужков навремето имаше много неща. Не знам какво се променя там", отговори той на въпрос строи ли се военна база на Камчия.

"Прекрасно е, че имаме добър диалог. Само преди 2-3 седмици говорихме с Путин и Ердоган", припомни той.

Министър-председателят отговори и на въпроси, свързани с новата финасова рамка на ЕС и предстоящите тежки преговори на върха. 

"Трябва да сме много предпазливи като говорим, защото с 60 млрд евро е по-малко бюджетът".


"Ще настоявам по кохезионната и селскостопанска политика да не се пипа. След минута в България ще има бунт, ако кажа, че не подкрепяме традиционните политики за кохезия. Но и новите технологии не трябва да бъдат загърбени. Надявам се за подкрепа и ще настояваме за това, както и за обема за съфинансирането. Една дълга нощ очаквам, аз лично съм подготвен да бъда диалогичен. Дори за Зелената сделка откъде ще се вземат парите, дали ще се претрансформират от целия бюджет, е важно", каза той и подчерта, че е необходим компромис.

"На нито една държава няма да й стигнат парите. Ние няма как да не подкрепяме и традиционните и на новите политики. Трябва да се заделят пари и за иновации и за новите технологии. Толкова години правя бюджет, още като кмет започнах, а днес сме в ролята на министри и всеки си тръгва кисел, на никого не му стига", пошегува се Борисов.

Готови сме на компромиси. Запасени сме с търпение, каза още премиерът.

 

 

Станете почитател на Класа