Корнелия Нинова: Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, които са пострадали от кризата

Корнелия Нинова: Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, които са пострадали от кризата
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    05.04.2020
  • Share:

„Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, които са пострадали от кризата”, каза в предаването „Тази неделя” по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя категорично заяви, че от БСП не подкрепят актуализацията на бюджета, която не са подкрепили на първо, няма да подкрепят и на второ четене в Народното събрание.

„Тя не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава. Нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излезем. Този бюджет не помага на засегнатите хора. Мерките, които предложиха, вече времето показва, че не работят”, аргументира се Нинова.

„Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, към човека, който е пострадал. Предлагаме четири конкретни неща. Предлагаме безвъзмездно държавата да осигури за периода по една минимална работна заплата, плюс осигуровките, това е 725 лв. на човек.

Втората мярка, която предлагаме е за земеделските производители. Виждате при тези свързани икономики в света, сега се затвориха граници, зелени коридори трудно се осигуряват, ние имаме земя, хора земеделци, с които можем да си осигурим прехраната. Затова предлагаме 30 млн. безвъзмездна субсидия на малки и средни земеделски производители, но целево само с една цел, плодове, зеленчуци, месо и мляко, за да гарантираме прехраната на българския народ.

Третата мярка, ресторантите и малките заведения, които най-много пострадаха. Там има ангажирани около 500 хил. българи на работа. Те не искат пари.

Те искат освобождаване от тротоарно право и от такса смета и от ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили. Четвъртата, тъй като тези такси се събират от общините, т. е. бюджетите на общините ще пострадат, ако освободим заведенията от тези такси, затова предлагаме един трансфер от държавата към общините в размер на 10 процента от досегашната субсидия.

Това са около 400 млн. Всичко, което ви казах, е ориентирано към конкретно пострадали хора, изоставени в тази криза без никакъв доход. Ще струва около 1, 5 млрд. Откъде да дойдат парите? Да се поправи дефектът в актуализацията на бюджета на Борисов и правителството.

Там стоят 1, 5 млрд. за бронирани машини и 500 млн. за закупуване на кораби. Ние предлагаме в момента тези проекти да се замразят и тези пари да се пренасочат в друго перо в бюджета с разходи, които ще стигнат до човека, който в момента няма работа, няма доход, има кредити и т. н.

Те обещаха, че военните проекти ще се замразят, но нищо такова няма в актуализацията на бюджета. Имаме още по-голям цялостен национален алтернативен план. Част от тези мерки внесохме снощи в парламента като предложение. Продължаваме с тези предложения”, каза още Корнелия Нинова.

Станете почитател на Класа