Кой е прав в спора между Корнелия Нинова и министър Каракачанов?

Съветниците на Нинова, която е права по принцип, я препъват в детайлите, а тези на Кракачанов не дават идеи и изпреварващи инициативи в условия на криза.

 

 

Относно възникналия спор между Корнелия Нинова и министър Каракачанов мога първо, да потвърдя това, което казах преди три дни:

Преди правителството да тегли заеми, които ще бъдат неизбежни, трябваше всяко министерство да посочи нишите, от които може да спести в кризи, започвайки от неефективни структури, надута администрация и не особено важни проекти за момента на кризата.

След което правителството да преразгледа свои решения, да спре ремонта на стадиони например, да закрие някои агенции и комисии, да запуши изтичането на средства и т.н., както и да предложи защита на своите служители от епидемията, както направиха в САЩ по отношение на ветераните си например.


Съветниците на Нинова, която е права по принцип, я препъват в детайлите, а тези на Кракачанов не дават идеи и изпреварващи инициативи в условия на криза.


Не може да се разчита на цитираните от Нинова 1,5 млрд, предназначени за бойни бронирани машини на пехотата, защото тази сума, по–точно1,46 млрд, ще се изплаща цели 12 години, а доставката на машините ще приклиючи след 6 г.

В плана за разсрочено плащане за 2020 г. вероятно са планирани 150 или 200 млн, а не 1,5 млрд. Не вярвам министърът на финансите да пази в сейф 1,5 млрд до 2032 г.


Но тъй като и двата договора /за машините и за корабите/ не са подписани, разбира се, че може да се договори разсроченото плащане да започне 1–2 години по–късно, но ще става въпрос за много по–малко средства, не за милиарди.


Вторият момент, за който трябваше да се сетят пък експертите на Каракачанов е, че това предложение, не може да се приеме до понеделник, 06. април, защото всеки проект е обвързан т.н. «цели на способностите», одобрени в НАТО, а за отлагането им се информира Брюксел. МО трябваше да поясни, как биха се отразили новите проблеми на резултатите от стратегическия преглед и неговите прогнози и предложения, които само след месец трябва да станат известни. Или ще увиснат във въздуха?


И двамата обаче трябва да си дават сметка, че отбраната е един от стълбовете на държавността и да не пилят много един от краката на стола, на който се опира държавата.

И независимо, че управляващите, както при тройната коалиция, така и сега дават това министерство на коалиционни партньори, и в двата случая то се е справяло, въпреки че е било ограничавано именно от управляващите и тогава и сега.

Защото можехме да имаме още преди години самолетите и друга техника. А именно сега в кризата проличава, каква огромна грешка бе предварителното изплащане на F-16.

А на база опита на други европейски държави предупреждавахме, че всеки ремонт и доставка на символичния брой поръчано въоръжение ще зависи от САЩ, които преди дни конфискуваха две доставки маски против Корона–вируса предназначени за европейски страни.

А ще чакаме от тях боеприпаси и ремонти при криза?
Министерството трябваше да помисли и за възможностите, които дава Програмата за военни излишъци на НАТО.

 

Симеон Николов

 

Станете почитател на Класа