От агне до Дубай за оправдателна присъда

За масови опити да се подкупят съдиите по тежки и дори по-леки дела разказва пред lupa.bg магистрат с черна тога.

От агънца, до баровски екскурзии до Дубай били предложенията, които трябвало да донесат оправдателна присъда. 

 

 

Lupa.bg направи проверка и научи, че десетки дела са оставени недовършени в прахта, като няма никаква причина да не се насрочват заседания, освен, че хората в тоги не определят нови дати. Така след изтичането на определена давност, те се закриват тихомълком. Имало е случай в Съдебната палата в столицата, когато съдия насрочва дата за следващо заседание на 26 юни. "Как, вие на тази дата сте в Дубай", казал с усмивка подсъдим бизнесмен. След кратко мълчание, съдията насрочил друга по-ранна дата. След близо година срещи и раздели в съдебната зала, богаташът получава оправдателна присъда.

За по дребни дела, имало случаи, в които хора от село идвали с цяла торба домашно прясно мляко, като обещавали, че при оправдателна присъда ще снабдяват съдията ежедневно в рамките на една година, разказват представители на Темида. 

Най-често обаче се предлагали пари, като съдиите си имали тарифи, спрямо тежестта на престъплението и това, колко дълго осъденият би търкал нара в затвора. 

 

https://www.viapontika.com/cache/images/uploads/za-potrebitel/pari/850x565_U14_agne.jpg

 

С недоволство съдиите признават, че при тях идват такива, които са пропуснали да си решат проблемите на ниво дознател, където цифрите били пак големи, но тройно по-малки. Имало и доста дознатели, които не приемали рушвети, защто се страхували да не попаднат в клопка. 

Преди години имаше и случай, в който изчезнаха пачките на подсъдим с подкуп съдия, помнят колегите му. Парите от рушвета на арестувания русенски съдия Николай Стефанов не били открити, когато се гледало съдебното заседание. Той бе задържан при специализирана акция на ДАНС и прокуратурата. Обвинен е, че е поискал и приел 1000 лева подкуп, банкнотите обаче изчезнали вдън земя.

 

https://frognews.bg/images/thumbs16x9/410/fca0942d1_dubai_6.jpg

 

Според гледащата тогава делото съдия Александра Йорданова, имало достатъчно доказателства срещу колегата й, че той е поискал пари от клиенти на адвокат Свилен Стефанов, за да уреди споразумение с прокуратурата. Адвокат Стефанов е бивш районен прокурор на Русе. Преди години той бе заплашен с дисциплинарно уволнение и сам напусна поста си.

    • Обвиненият русенски съдия бе категоричен, че не е взимал пари и поиска да бъде освободен. По-късно ВКС го оправдава и става ясно, че той е невинен.

Станете почитател на Класа