Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита. Защо Лозан Панов не искаше одит?

 

Факт е, че тази система е убита. Това е срив върху доверието на съдебната власт. Един от основните принципи на правосъдието е доверието на хората“. Това коментира пред БНР главният прокурор Иван Гешев. По-рано през седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

 

За мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами около него, оказвха срещу  IT одита и се опитваха да го предотвратят, заяви главният прокурор.

 

В предаването „Неделя 150“ Гешев подчерта, че това е важен казус и засяга десетки хиляди граждани, затова хората ще бъдат уведомени за резултатите, както и Европейската комисия, защото става дума за срок от пет години:  

"Ще оповестим доказателствата, когато са налични, защото това е изключително важен казус, който може потенциално да засегне десетки хиляди български граждани и техните имуществени и неимуществени интереси.

Ще уведомим и Европейската комисия, защото става въпрос за период от 5 години, в който бяхме под мониторинг в областта на правосъдието. Не знам дали съществуват бели, черни или други цветове хакери, но факт е, че тази система е пробита. Това за мен е сериозен срив в доверието към съдебната власт, защото един от основните принципи на правосъдието е доверието на гражданите в него. Как да имаш доверие, след като системата за случайно разпределение е "смешна"?", обясни Иван Гешев.

"Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015 като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари", попита още главният прокурор.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.

„Тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени. Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“. 

 

 

 БНР

 
 

Станете почитател на Класа