Общински съветници в Каварна искат такса "отразяване" от журналисти

Общински съветници от Каварна единодушно са решили, че местните журналисти трябва да плащат такса "отразяване" за сесиите на Общинския съвет.

Решението е взето на заседанието на 28 януари т.г. и е част от приет правилник. Според него заснемането и излъчването на заседанията се извършва с разрешение на председателя на съвета и се заплаща по предварително определена тарифа.

Обяснението на общинските съветници е, че идеята е от 2007 г. и целта е да се подсигурят средства за бюджета на общината. Той е в размер на 17 млн. лева и по думите на общинския съветник Красимир Кръстев е трудно да се подсигурят средства за него.

"Това, че [всички заседания на комисии и на Общинския съвет по закон] са достъпни не означава, че са безплатни", коментира Кръстев пред Nova.

"Приемете го като административна услуга. Не я бъркайте със свобода на слово или достъпност", допълни общинският съвет, който преди е бил и председател на местния Общински съвет в Каварна.

Областният управител е върнал решението като противозаконно.

Темата коментира и председател на Общинския съвет Йордан Стоянов. По думите е "допусната грешка" с това, че той и другите съветници са подкрепили текста на Кръстев.

"С него се накърнява основното право на демокрацията, за свобода на словото, за достъп на медиите...", обясни Стоянов.

Кръстев защити идеята си като я сравни с предстоящото въвеждане на тол таксата и спорната Н-18. По думите му "няколко милиона граждани и физически и юридически лица могат да плащат, а 5-6 телевизии и радиа отказват да плащат на обществеността в България".

Кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева коментира, че правилникът се изработва от Общинския съвет и след тяхното решение кметът трябва да го изпълни.

Станете почитател на Класа