Постигнат е консенсус относно компенсацията на засегнатите фирми

Постигнат е консенсус относно компенсацията на засегнатите фирми
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    29.03.2020
  • Share:

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е обсъдил новия вариант на правителствения проект относно компенсацията на работодатели, засегнати от кризата с COVID-19.

В актуализирания вариант се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците.

От нея могат да се възползват работодателите от сектори, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на заповедта за извънредното положение в страната.

Представителите на работодателските и синдикалните организации принципно са подкрепили новия вариант на правителствения проект, като са изразили определени резерви по отношение приложимостта му, уточняват от Българската стопанска камара (БСК).

Междувременно министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е приела предложението за право на обезщетение да бъде свален от 25 до 20% спад в приходите от продажби, като при доказването му за референтен период ще се взимат съответните месеци от предходната година.

Станете почитател на Класа