Здравната информационна система трябва да е готова до ноември

Изготвен е графикът за изграждане на националната здравна информационна система, като се очаква тя да бъде готова до ноември тази година. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол днес. По думите му това ще даде възможност и за информация за смъртността в реално време и по причини.

Така Ананиев отговори на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов относно данните за смъртността на територията на Република България през първото четиримесечие за годините 2017, 2018, 2019  и 2020 г.

Министърът каза, че тъй като министерството не събира данни за смъртността в страната, те са предоставени от НСИ. За 2017 година има 40 825 смъртни случая, за 2018 г. – 38 603, за 2019 г. – 39 529 и за 2020 г. – 37 808.

Припомняме, че здравното министерство подписа меморандум с „Информационно обслужване“ АД и сдружение Българска аутсорсинг асоциация за изграждане на ключови системи за електронното здравеопазване“. Това са електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри, система за проследяване и анализ и лекарствата и информационна система за диагностициране и лица под карантина.

За март допълнителни възнаграждения към заплатите си са получили 3578 лица за 5,9 милиона лева, а за април се очаква от бонусите да се възползват общо 6626 души, което ще коства 9,4 млн. лева, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос за финансово стимулиране на медицинските специалисти в условията на пандемия от короонавирус.

Припомняме, че правителството отпуска по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение на всички медицински лица, които се борят с коронавируса.

Ананиев уточни, че в тези суми се включват и осигуровки и данък общ доход.

От всички 6626 лица 3950 са медицински и немедецински персонал на 59 лечебни заведения на територията на цялата страна и 2676 са служители на РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и Центрове за спешна медицинска помощ. 

Министърът припомни, че в изпълнение на проекта е предвидено допълнителни трудови възнагражедния да се изплащат на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациентите с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение. По думите му са разписани ясни, обективно измерими критерии.

 

 

Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа