Специални екипи ще борят корупцията

Съвместни екипи на служители и експерти в МВР, ДАНС и прокуратурата ще подпомагат разследването на корупцията и тежката организирана престъпност. Такова споразумение подписаха вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният прокурор Борис Велчев и председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Цветлин Йовчев. „Ще работим срещу всеки един, за когото има данни, че се е облагодетелствал от поста си, независимо какъв – дали го е заемал, или го заема в момента“, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
Екипите ще започнат да работят през октомври и ще бъдат разположени в отделна сграда. „Всеки екип ще бъде ръководен от наблюдаващ прокурор. Това обаче не изключва възможността да бъдат привличани експерти от други ведомства, за да се постигне максимална продуктивност“, каза още Цветан Цветанов. Според споразумението екипите ще работят и за по-добра координация между трите институции и ще отчитат извършената работа пред всяка една от тях. „Звеното ще се занимава с конкретни дела. Вече има набелязани такива“, каза главният прокурор Борис Велчев. „Делата са секретни, но са разпределени в три групи - борбата с корупцията, срещу тежката организирана престъпност и злоупотребите с европейски средства“, уточни Велчев. Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев заяви, че документите, които се изготвят в агенцията, не трябва да се изнасят като информация и да се коментират публично, особено щом става въпрос за доклади с имената на корумпирани министри.
„Иван Костов е изнесъл класифицирана информация по повод разработката „Галерия“ и това е издаване на държавна тайна“, каза по-рано вчера Яне Янев, шеф на комисията против корупцията в парламента.
Румен Петков, депутат от БСП, пък заяви, че управляващите сега ги клеветят, а после ще им се извиняват.

Станете почитател на Класа