Могат ли да убиват енергийните напитки?

Популярните сред младежите енергийни напитки са в центъра на вниманието на властите в САЩ след пет смъртни случая и случай на сърдечна криза, които може да са свързани с консумацията на един от тези продукти на компанията "Монстър Бевъридж".

"Американската агенция по хранителните продукти и медикаментите (FDA) бе информирана за пет смъртни случая и една сърдечна криза, които може би са свързани с енергийната напитка на "Монстър Бевъридж", посочва говорителката на агенцията Шели Бърджис.

Засега обаче, "нищо не доказва, че съществува причинно-следствена връзка с този продукт", добави тя.

FDA настоява също всеки, който е почувствал вредни ефекти когато консумира някоя хранителна добавка, да информира за това производителя или дистрибутора. Производителите са задължени от закона да сигнализират в агенцията за всяко оплакване в срок от 15 дни.

"Монстър Бевъридж" е обект на жалба в щата Калифорния, подадена в петък от семейството на Анаис Фурние – тийнейджърка, починала от сърдечна аритмия през декември 2011 г., след като за 24 часа изпила две кутийки "Монстър Енерджи" - напитка, произвеждана от "Монстър Бевъридж.

Родителите й обвиняват "Монстър Бевъридж", че не е предупредила за потенциалните опасности, свързани с нейния продукт.

"Бях шокирана да науча, че FDA може да регулира кофеина в кутийка сода, но не и в енергийните напитки", заявява майката на девойката в комюнике.

Съгласно американския закон, содите не могат да съдържат повече от 71,5 милиграма кофеин на 35 сантилитра. Това ограничение обаче не се прилага при енергийните напитки, смятани за хранителни добавки.

Според процедурата, двете кутийки с напитки "Монстър", изпити от Анаис Фурние са съдържали около 480 милиграма кофеин, което се равнява на 14 кутийки "Кока-Кола".

Публикуван през 2011 г. доклад на американското министерство на здравеопазването разкрива, че броят на посещенията на спешните отделения заради здравословни проблеми, свързани с консумацията на енергийни напитки се е увеличил десет пъти между 2004 и 2009 г., като е надхвърлил 16 000 за страната.

Според Кевин Голдбърг, един от адвокатите на семейството на Анаис Фурние, продажбите на тези напитки са се увеличили със 140% за същия период.

"Монстър" държи близо 39% от американския пазар по обем на продажби, но австралийският "Ред Бул" е с най-голяма печалба. Останалите производители на такива напитки са "ПепсиКо" и "Ливинг Исеншълс".

Агресивността на маркетинговите кампании на тези фирми, които са насочени предимно към младите, пораждат нарастващо безпокойство сред властите.

През август, федералният прокурор на Ню Йорк свика ръководителите на "Монстър Бевъридж", "ПепсиКо" и "Ливинг Исеншълс" в рамките на разследване на рекламните и маркетингови практики в промишлеността.

Сенаторът демократ от щата Илинойс Дик Дърбин поиска от FDA да преразгледа действието на кофеина и другите възбуждащи вещества в големи дози в тези напитки върху децата и юношите.

Според Френската национална агенция за санитарна безопасност, регистрираните ефекти на енергийните напитки са нарушения на сърдечния ритъм, епилептични кризи, виене на свят, тревога, увеличена активност и объркване.



bgnes.com

Станете почитател на Класа