Бен, Берлин и новите дрехи на БНТ

Бен, Берлин и новите дрехи на БНТ
  • Written by:  Webcafe
  • Date:  
    16.09.2018
  • Share:

Цели 10 години минаха, откакто БНТ не беше променяла визията си - до 10 септември, когато обществената телевизия промени и логото, и графиките, и музиката зад заставките си. Четирите програми на медията получиха нов облик, а всяко от емблематичните предавания - от сутрешния блок до "По света и у нас" и "Панорама" - открива сезона с нова шапка.

Всичко ново, което виждате от екрана на БНТ, е резултат от усилията на екипа на Николай Тонков - Бен, дизайнер, креативен директор на базираното в Берлин студио formschlag, идеолог на "преображението" в националната телевизия.

Автор е на десетки визуални коцепции, включително за български и чуждестранни медии, а през 2013 г. стана популярен с "Like.Bulgaria" - една от редките позитивни кампании за България, която даде различна и оптимистична перспектива към страната.

За новата концепция в образа на БНТ, за вдъхновението от миналите поколения и за удоволствието от прагматичния и чист дизайн - разговаряхме с Николай Тонков.

 

 

- С какво една почти 60-годишна, относително консервативна институция като БНТ представлява предизвикателство за дизайнерите във formschlag?

- От малък обичам да гледам телевизия. С тази телевизия израснах, за мен тя винаги е била и ще бъде най-добрата телевизия в България.

За голяма жалост през годините, и то най-вече след 1990-а нещата рязко се промениха. Бих ги нарекъл "експериментални години". Надявах се, че с навлизането на интернет и възможността да се гледат над 200 канала, дизайнерите ще имат възможност да видят какво и как се прави навън. Уви, не се случи.

Започнаха да се правят безумни 3D-анимации с липса на вкус. Всичко на парче. Такъв беше и цялостният облик на медията дълги години, според мен. Един прави едно, друг друго, липсваше концепция и цялостност.

Така през годините хората свикнаха да гледат грозни неща.

Точно това беше основното предизвикателство за мен. От много години много исках и се надявах, че някой ден ще имам възможност да го променя.

- Какви недостатъци трябваше да се поправят с новия дизайн? Какво трябва да "казва" БНТ на аудиторията си с новия си облик?

- Цялостен концепт за дизайн никога не е имало. Разполагах с доста време да проуча всичко това, което е правено до момента. Исках много да запазя логото на Стефан Кънчев, но на финала взех решение, че това ще бъде фатална грешка.

Според мен неговото лого е предостатъчно манипулирано и много често грешно имплементирано и амортизирано през всички тези години. Просто има лога, които не подлежат на редизайн. Вторият аргумент, който имам, е, че не може през 21 век, когато всичко е дигитализирано, една аналогова антена да бъде лого на водеща медия в България.

Така започнах от нула. Комбинацията от трите букви БНТ е доста сложна. Намерих решението с точките - така направих първо логотипа с четирите точки, които символизират digital dots, както и четирите канала. Избрах квадрата като основна форма, защото ми беше важно тя да бъде запазена.

Основното лого на телевизията е доста модуларно. От него произлизат и логата на четирите канала, които могат безпроблемнно да се имплементират във всякакъв вид медия.

 

 

Използван е шрифт, който е специално оптимизиран за телевизията. Много важен факт е, че за първи път във всички формати се използва българска кирилица, а не руска.

Обучихме хората в телевизията да работят правилно с шрифта по зададените параметри. Реализацията на проекта от ниво концепт, продукция и техническа имплементация продължи месец и половина. В момента тече процес на надграждане и "фини настройки".

 

 

- Работили сте по логата на много частни телевизии - включително Нова ТВ, ТВ7, Re:TV, Kanal D, Viasat 1, и др. Каква беше разликата, когато трябваше да подходите към идентичността на обществена медия с 4 различни по профил програми?

- БНТ е обществена медия, консервативна и сериозна. За мен е неразбираемо например логото на БНР. Незнам какво е целил дизайнерът с този техно шрифт, но за мен той е непододходящ за национална медия. Аз избрах класически форми на дизайн, пропорционална типография във всякакви разрядки и символи. Основният цвят на БНТ е маслено сив - един неутрален цвят, обединяващ цветността на четирите канала, които са различно тематизирани.

Така и финалната картина се доближава максимално до съдържанието на медията. Студията се ребрандирани в същата визия, както и опаковките на предаванията. Всичко стои елегантно, ненатрапчиво и красиво.

- Доколко визията отговаря на политиката на медията?

- Аз от политика не разбирам, но съвместната работа с всички екипи на предавания беше много добра и ползотворна. Всички хора, които работят там, се идентифицираха веднага с новата визия. Според мен това е най-важното. Да има позитивна промяна, която да бъде и стимул за работа.

 

 

- През колко различни вариации се мина, преди да си кажете "Това ще е новото лого на БНТ"?

- През нито една. Аз имам много голяма фантазия и усет. При мен нещата се раждат веднага. Рутината, която имам, е също важна, тя влиза в действие веднага и остава само да пресъздам нещата технически. Не знам как да го обясня, но при среща с клиент още докато ми говори, аз знам какво ще му предложа.

Тук случаят беше още по-добър. Беше ми дадена пълна свобода на действие, която аз оцених. Предложенията, които направих пред 10-членната комислия още на ниво концепт, беше единодушно приета. Това е изключително важно за всеки креативен човек - да му се остави свобода и да не бъде ограничен.

- Освен логото на БНТ са променени и шапките на доста предавания, дори имената на някои от тях. Каква беше идеята или общата линия, която искахте да присъства във всяка от тях?

- Мое беше предложението имената на каналите да са само с цифри (досегашните програми БНТ HD и БНТ Свят вече са прекръстени на БНТ 3 и БНТ 4). По този начин всичко изглежда по-компактно и запомнящо се. Запазихме техните цветове, като ги опреснихме в по-модерни нюанси.

Цялостната унификация в анимацията произлиза от правоъгълната форма в логата на каналите. Тя се разгръща на целия екран в различни форми в доста константна анимация.

БНТ-1 СУТРЕШЕН БЛОК / Opener from formschlag on Vimeo.

Нарочно не е търсена динамика, а спокойствие за окото на зрителя - т.нар. flow. Това беше от изключително значение за нас. Доста пестеливо сме използвали 3D-елементи и наблегнахме на flat дизайн, който е доста модерен в момента.

- Тийзър кампанията използваше елементи от оригиналните заставки на Българската телевизия от Стефан Кънчев. В мелодията на шапката на "По света и у нас" също е заимствана музиката от края на ХХ век - защо се върнахте с 20-30 години назад във времето, когато мислехте облика на БНТ за 2018?

- Много е просто. В България има мода нещата да се рушат и изгарят. Аз мисля, че има много стойностни неща, които задължително трябва да бъдат запазени и показвани на следващи поколения.

Още когато започнах проекта, знаех, че ще върна лъчите на Стефан Кънчев. Целта на тийзъра беше да направи препратка от миналото в бъдещето.

Тук е и мястото да кажа че работата ми с Явор Русинов беше химическа магия. За мен той е мега талантлив музикант. Помолих го да преработи в нов аранжимент култoвата музика от 70-те. И мисля, че финалната версия е превъзходна.

Явор написа музиката за всички предавания и ме убеди да се вкарат български гласове. Предложихме го на телевизията и естествено беше прието, което ме прави изключително щастлив. Така пакетът аудио-видео е абсолютно завършен.

 

 

- Последната голяма промяна на логото на БНТ датираше от 2008 г. Твърде много или твърде малко са 10 години за преосмисляне на дизайна?

- Аз кандидатствах на този конкурс през 2008 и се класирах втори. Не мислех, че ще чакам десет години, но... така стана :). В Германия, например, телевизиите си опресняват визиите всеки сезон. Не знам защо тук няма подобна практика. Според мен това е много важно за самия зрител.

- Ако "добрите артисти копират, а великите артисти крадат", кои бяха най-добрите примери за ТВ-дизайн, които ви вдъхновиха за моделирането на новите "дрехи" на БНТ?

- Безпорно съм вдъхновен от германските телевизии, защото живея в Берлин от 30 г. Германският дизайн е много чист, прагматичен. Tипично. На мен това ми харесва, но както и другаде, така и в дизайна има актуални модни течения.

В днешно време е доста трудно да избягаш от клишета, защото живеем в свят, в който има всичко. Въпреки това ние се постарахме да направим нещо, което носи своя собствена идентичност. И това е само началото.

 

 

 

 

В този свят има също обаче и правила. Живеем в пазарна икономика. Трябва да си най-бързият и най-добрият, не е достатъчно само креативно мислене и пиене на кафе в конферентната зала. Човек трябва да е способен по най-оптималния начин да вкара в действие тази креативност и да я продаде. В крайна сметка, на финала клиентът трябва винаги да остане доволен от резултата. Така вече 25 години успявам да се движа успешно по тази равнина.

Read 1141 times

Станете почитател на Класа