Надпреварата с тежкотоварни ракети набира скорост

Изминаха 44 години от последния старт на мощната ракета Сатурн V , която можеше да изведе в орбита товар от около 130 тона. До края на тази година SpaceX планира да изстреля мощна ракета от Космическия център Кенеди във Флорида. Това ще бъде тежкотоварната ракета Falcon Heavy, която се очаква да е в основата за планираните полети до Луната и Марс.

 

SpaceX обаче, няма да бъде сама. Стотици милиони инвестиции скоро ще дадат резултат и САЩ, Китай и Русия ще имат свои нови тежкотоварни ракети. Те станаха възможни поради подобреното гориво, използваните  нови материали и електроника. Новите ракети не е задължително да бъдат по-големи по размер от досегашните, но със сигурност са по-ефективни и ще могат да изкарват в орбита по-тежки спътници, повече товари и по-големи екипажи.

 

Всъщност НАСА вече ползва обновената ракета Falcon 9, която наскоро изпълни деветата си мисия през тази година. Тя е модернизирана и вече може да носи по-голям товар от оригинално планирания. Сега реално Falcon 9 e конкурент на Falcon Heavy, при това по-евтин. Изстреляният през май сателит Inmarsat 5 F4 с Falcon 9, първоначално беше планиран за извеждане в орбита с Falcon Heavy.

 

От SpaceX обявиха, че всяко изстрелване на Falcon Heavy струва около 90 милиона долара, докато това на Falcon 9 е само 62 милиона долара.

 

Перспективите пред големите ракети са светли. За това говори и фактът, че през миналата година шефът на Amazon.com Inc. Джеф Безос, който е в космическия бизнес със своята компания Blue Origin, обяви за плановете на фирмата да разработи тежкотоварна ракета наречена New Glenn. Тя ще има версии с две и с три степени и ще може да извежда в орбита както спътници, така и екипажи.

 

От своя страна United Launch Alliance (ULA), смесена фирма на  Lockheed Martin Corp. и Boeing Co., създава нова ракета, наречена  Vulcan.

Фирмата Orbital ATK Inc., разработва първата си тежкотоварна ракета, засега известна като Next Generation Launcher.

Европейската Космическа агенция вече разполага с тежкотоварната Ariane 5, способна да изведе в орбита два големи спътника едновременно.

Най-мощната ракета сега използвана от американското правителство за военни цели е Delta IV Heavy, която извежда в орбита сателити свързани с националната сигурност на САЩ.

Повечето от най-новите тежкотоварни ракети ще могат да летят след 2020 г.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа