Наночастици и обикновена подправка убиват ракови клетки

Учените са стигнали до нов потенциален начин за лечение на невробластома, най-често срещания вид рак при кърмачета, като го атакуват с наночастици, натоварени със съставка на  подправката куркума.

 

Куркума е по-често използвана за добавяне на аромат към кърито, но съдържанието на куркуминовия химикал дава многообещаващ прогрес в тестовете за унищожаване на туморните клетки на невробластома, резистентни към всички други лекарства.

 

Ако учените успеят да разберат как да адаптират метода към пълно и безопасно лечение, то би имало голямо предимство поради факта, че ще е по-малко токсично и много по-щадящо за пациентите, отколкото традиционните алтернативи като химиотерапията – което е особено важно, когато става дума за малки деца.

 

„Високорисковият невробластом може да бъде устойчив на традиционната терапия и шансовете не са добри“, казва водещият изследовател Тамара Дж. Уестморланд от Университета в Централна Флорида.

 

„Това изследване демонстрира нов метод за лечение на този тумор без токсичността на агресивната терапия, която може да има и късни ефекти върху здравето на пациента“.

 

Използването на куркумин за борба с рака не е нова идея, но е трудно да се „вкара“ химикалът в лекарствата, защото е слабо разтворим и с лоша стабилност. Наночастиците обаче биха могли да решат този проблем.

 

По време на изследването, наночастиците от цериев оксид, натоварени с куркумин и покрити с декстран, са показали, че причиняват „значителна“ клетъчна смърт в клетките на невробластома, като същевременно оказват малко влияние върху здравите клетки – перфектната комбинация за раково лекарство.

 

Освен това, наночастиците са по-ефективни срещу типа клетки, които обикновено са най-резистентни към конвенционалните лекарства, тези с амплификация на гена MYCN.

 

Тъй като невробластомът обикновено е много труден за лечение, това е обещаващо начало с тези пикантни наночастици. Този тип рак обикновено се развива близо до бъбреците, като поразява по 700 души годишно само в САЩ, повечето от които са деца под 5 години.

Болестта е до голяма степен резистентна на противоракови лекарства, но също така  причинява здравословни проблеми дори след успешно лечение, включително загуба на слуха и други увреждания. Ракът често се връща след лечение.

 

Ако учените успеят да разработят ефективен подход за борба с невробластома чрез наночастици, това би било още едно доказателство за потенциала на лечението на болести в най-малкия възможен мащаб: вече е доказано, че наночастиците могат да помагат за рестартиртирането на човешката имунна система, например при борба с рака.

 

Други скорошни изследвания показват как наночастиците могат по-добре да атакуват тумори в мозъка, като проникват през кръвно-мозъчната мембранна бариера, както и да достигат до други места, до които конвенционалните лекарства не могат да стигнат.

 

Следващата стъпка за изследователите зад последното проучване е да се види дали същите положителни ефекти могат да бъдат наблюдавани при изпитания върху животни, както и при лабораторни тестове.

Станете почитател на Класа