НАСА отиграва сценарии при удар на астероид

НАСА отиграва сценарии при удар на астероид
  • Written by:  Ивайло Красимиров
  • Date:  
    14.08.2017
  • Share:

Удар от астероид не е на върха в списъка в съзнанието на хората, когато става дума за природни катастрофи, но определено такава възможност не е изключена. Земята е удряна в миналото, а базата данни на НАСА съдържа около 15 хиляди обекта в близост до планетата. Това е нещо, което човечеството трябва да има предвид.

 

По тази причина американската космическа агенция провежда тренировки за действие при реална заплаха. НАСА провежда серия от съвместни учения с друга държавна агенция – FEMA (Федералната агенция за управление при бедствия) – като целта е да се провери готовността и възможните опции в случай, че голям астероид удари Земята.

 

В хипотетичния сценарий НАСА и ФЕМА тренират ситуация, в която обект с размер 100 до 250 метра се блъска в земната повърхност през 2020 г. В упражнението НАСА не разполага с възможност да унищожи или да отклони астероида, а трябва да планира евакуации, нивата на разпространение на информация и начини за предотвратяване на паниката.

 

„Важно е да тренираме сценарии за такъв тип катастрофични събития, които са малко вероятни, но с тежки последици“, заяви в администраторът от ФЕМА Крейг Фугейт.

 

„Работейки по плановете за реакция на ще сме по-подготвени да реагираме на такова събитие.“

 

Правителството разглежда подобна заплаха съвсем сериозно. НАСА вече има дори специално бюро с отделен офис, което трябва да координира действията на различните правителствени агенции и служби в случай на необходимост и форсмажорни ситуации. (Всъщност и Европа има подобна служба в Италия – NEO).

 

НАСА тества и варианти за отклоняване на астероиди, чиято траектория представлява заплаха. Агенцията има мисия наречена „Пренасочване на астероид“ (Asteroid Redirect Mission), която ще направи опит да вкара астероид в орбита около Луната, за да тества техниките за планетарна отбрана.

 

Филип Любин, астрофизик от Университета на Калифорния, Санта Барбара е създал система на лазерна тяга. Програмата планира изпращането на дрон на Алфа Центавър. Част от същата звездна програма е и тестването на способността на лазерната система да отклонява астероиди от траекторията им.

 

Не стои въпросът дали, а кога ще се наложи да се справяме с такава ситуация, казва в изявление Томас Цурбухен от НАСА.

 

Надяваме се, когато се наложи, да сме готови.

 

 

 

Станете почитател на Класа