Супербактериите май си намериха майстора

Супербактериите май си намериха майстора
  • Written by:  Ивайло Красимиров
  • Date:  
    14.08.2017
  • Share:

Няколко нови изследвания показаха как бактериите се адаптират и развиват резистентност към антибиотиците. Световната здравна организация (част от ООН) повиши степента на тревога до нивото на епидемията от ебола или пък СПИН. Последното проучване по темата твърди, че ако не се изобретят нови антибиотици, бактериалните инфекции ще отнемат живота на по 10 милиона души годишно до 2050 г.

 

Проблемът е двустранно свързан с прекомерната употреба на антибиотици и със способността на бактериите да се адаптират. Решение на проблема учените търсят в антимикробните пептиди, естествено срещащи се протеини, които убиват бактериите и други известни микроби като гъбички и вируси.

 

Екип учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), Бразилския Университет и Университета на Британска Колумбия е успял да подсили естествения протеин чрез биоинженерингова дейност, разработвайки антимикробен пептид, който може да убие много видове бактерии, включително такива, които са устойчиви на антибиотици.

 

Разработихме синтетичен пептид, наречен Клаванин-МО, получен от морско мекотело антимикробен пептид клаванин А, който проявява силни антимикробни и имуномодулиращи свойства ин витро и ин виво, казват учените пред Scientific Reports

 

Природните антимикробни пептиди нарушават клетъчните мембрани на целите и разрушават тяхната вътрешност, включително техните протеини, ДНК и РНК. Те също така „вербуват“ левкоцити на своя страна, които отделят смъртоносни за нашественика химикали – нещо което не може да се случи чрез антибиотици. Те потискат свръхактивните възпалителни реакции, които могат да доведат до сепсис.

 

Клаванин-МО подобрява способността за убиване на бактериите, благодарение на прибавена последователност от пет аминокиселини, което го прави по-хидрофобен. Това му позволява да взаимодейства и да интервенира мембраните по-ефективно. Тестове с мишки са доказали, че Клаванин-МО може да убие Е.коли и стафилококи (Staphylococcus aureus), които са екстремно устойчиви на антибиотици.

 

Този пептид е интересен с това, че дава алтернатива за третиране на инфекции, за които се прогнозира, че ще убиват повече хора годишно от всяка друга причина за смърт, включително раква казва Сезар де ла Фуенте от MIT.

 

В момента учените изследват причините за по-високата ефективност на този супер пептид спрямо естествено срещащите се в природата версии. Клаванин-МО може да бъде доразвит и подобрен, а когато бъде достъпен за приложение при хората, ще може да бъде използван самостоятелно или в тандем с традиционни антибиотици.

Станете почитател на Класа