Какво става с теслата на Мъск и Старман зад волана, които бяха изстреляни в космоса?

Преди една година (на 6 февруари 2018) манекен, облечен в скафандър, наречен Старман (Starman), беше изстрелян в космоса на борда на черешово-червения роудстър на Тесла, предоставен от собственика на Тесла и основател на SpaceX, Илън Мъск.

Манекенът и неговата кола бяха първият товар на борда, при първото пътуване на тежката ракетата на SpaceX, Falcon Heavy. През последните 12 месеца колата и „шофьорът“ са пътували повече от 760 милиона километра около слънцето. Понастоящем те се движат след Марс в елиптична орбита, която има продължителност около 557 земни дни, според сайта за проследяване whereisroadster.com.

 

Старман зад волана ...

 

Според ръководството на whereisroadster.com, роудстърът на Starman е надвишил гаранцията си от 36 000 мили (58 000 км) около 13 000 пъти през последната година. Тези цифри обаче може да са малко остарели; Според уебсайта на Tesla, текущата гаранция на роудстъра е четири години или 80 000 км. Така че, ако приемем, че Старман ще следва курса си и през 2019 г., той би надхвърлил гаранцията си около 9 500 пъти.

Докато пътува из космоса в открития си червен кабриолет, Старман се сблъсква с безкраен поток от микрометеорити, слънчева радиация и космически лъчи, които постепенно ще го разкъсват на малки парченца.

„Гигантската енергия на звездната радиация ще намали връзките въглерод-въглерод, които съставляват по-голямата част от пластмасовите и други компоненти на колата“, казва химикът Уилям Карол пред Live Science.

„Биологичните материали от които са направени кожените седалки на колата, гумите и боите, най-вероятно вече са изчезнали. Тези органични материали, в тази среда, не биха оцелели и година“, допълва Карол.

След един милион години от колата ще е останала голата алуминиева рамка, но има вероятност тя да продължава да се движи около Слънцето. Според SpaceX, Старман и неговият роудстър могат да обикалят Слънчевата система около 1 милиард години.

Проучване, публикувано през 2018 г. в изданието arXiv.org, предвижда малко по-кратък живот за манекена-космонавт. Според авторите на проучването, колата вероятно ще се срине в атмасферятя на Земята или на Венера някъде в рамките на следващите няколко десетки милиона години. Въпреки това, има само 6% шанс колата да се сблъска със Земята през следващите 1 милион години и само с 2,5% шанс да удари Венера в същия период от време.

Засега, Старман и неговият роудстър са на около 262 милиона км отвъд Марс и всеки следващ час изминават по няколко хиляди км. Това наистина е дълъг път за една година, а пътуването едва е започнало.

Станете почитател на Класа