Микропластмаса влиза е в човешкото тяло чрез риба и причинява рак

Микропластмаса влиза е в човешкото тяло чрез риба и причинява рак
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    27.06.2019
  • Share:

Учените отбелязват, че замърсяването на моретата и сладките води през последните десетилетия се е превърнало

в сериозен проблем

 

 

 

Микроскопични пластмасови частици влизат в човешкото тяло и причиняват рак чрез храна. До това заключение стигнаха след проучване в Института по океанология Р. П. Ширшов към Руската академия на науките.

 

Учените призовават за преминаване към ново поколение пластмаси, съобщава пресслужбата на института.

"Малките пластмасови частици (размер на микропластиците по-малък от 5 мм) имат много специфични физически и динамични свойства, променящи се с времето, прекарано в околната среда, и се считат за най-опасни, защото могат да влязат в човешкото тяло чрез миди и риби и да причинят ракови и репродуктивни нарушения и функции, ”- се казва в изявлението.

В същото време учените отбелязват, че замърсяването на моретата и сладките води през последните десетилетия се е превърнало в сериозен проблем за човечеството и значителна заплаха за водната среда на планетата като цяло. Огромно количество отпадъци се е натрупало в океана и 90% от този боклук е пластмаса.

 

http://old.segabg.com/pic/12759/903544-l.jpg

 

Във връзка с това учените от Института по океанология на Руската академия на науките изучават пластмасови проби от различни водоеми на планетата от Арктика до Антарктика, включително морето, езерата и някои реки, което позволява да се идентифицират редица особености на замърсяването с пластмасови микроструктури (протозои) с различен химичен състав, както и биоразграждането на различни видове пластмаси.

"Учените са установили, че новите пластмаси могат ефективно да се разграждат чрез микрофитите, които служат като храна за рибите и коремоноги.

Резултатите могат да се използват за модифициране на пластмасовите изделия, за да се гарантира тяхната целенасочена биодеградация, заобикаляйки образуването на микрочастици, които са най-опасни за водните екосистеми и хората

Станете почитател на Класа