Чудотворен минерал добиван в Родопите

 В днешните времена на песимизъм, негативизъм и отчаяние, често ни се налага да слушаме колко бедна страна е България, как нямаме никакви природни богатства или ценни ресурси, които да ни помогнат да изплуваме от кризата и да живеем по-добре. Оказва се, че в България се намира най-богатото находище на един изключително ценен минерал с невероятно полезни здравословни свойства – това е клиноптилолитът, който принадлежи към групата минерали, наречена зеолити. 
 
 
 
Какво представляват зеолитите?
 
Зеолитите са открити през 1756 година от Ф. Кронщед, който им дава това наименование (зеолит – от гр. „кипящ камък”), поради интересните им свойства да отделят вода и да увеличават обема си при нагряване. Друг минерал от тази група е морденитът, но той не е толкова известен, колкото своя събрат. Структурата на клиноптилолита е уникална и прилича на много фино сито (алуминиево-силициева матрица), през което могат да преминават само определени молекули, другите се задържат и свързват към него. Освен това той е в състояние да отделя голямо количество отрицателно натоварени йони, които на свой ред могат да дезактивират положително натоварени свободни радикали, като по този начин упражнява мощно антиоксидантно действие. Клиноптилолитът доказано може да свързва и извежда от организма някои изключително вредни вещества като тежки метали и радиоактивни елементи. Освен това той може да свързва и неутрализира нитрозамините, отделящи се при високотемпературна кулинарна обработка на храната, които имат доказани ракообразуващи свойства. Но полезните свойства на клиноптилолита не спират дотук. Той може още да стимулира регенерацията на белтъчните структури, поради което подпомага оздравяването на рани. Може да понижава нивото на холестерола и да подпомага транспорта на глюкозата вътре в клетките, подобно на инсулина. Може също да стимулира имунитета и да предпазва клетките от стареене. 
 
 
 
Всъщност много от полезните свойства на този минерал тепърва има да се проучват, но и установените дотук ефекти са напълно достатъчни, за да се препоръчва прием на клиноптилолит при следните състояния и заболявания:
 
• при необходимост от радиационна защита – като радиопротектор; 
 
• като имуномодулатор при ракови заболявания; 
 
• за нормализиране нивата на кръвната захар и подобряване на глюкозния толеранс при диабет и пре-диабет; 
 
• при пресни рани и изгаряния – заради регенериращия му ефект;
 
• при мускулни болки, особено след тежки тренировки, поради свойството му да свързва и извежда млечната киселина от мускулите;
 
• при наднормено тегло и целулит – поради свойството му да регулира белтъчния, мастния и въглехидратния метаболизъм;
 
• за цялостна детоксикация на организма - поради свойството му да свързва и извежда токсините, особено при злоупотреба с алкохол, никотин и др.;
 
• мощният му антиоксидантен ефект го прави отлично средство за противодействие на оксидативния стрес и забавяне процесите на стареене в организма.
 
 
 
И само като си помислим, че това прекрасно природно средство доскоро беше известно само на малцина природни лечители и холистични лекари – нима не е грехота, да се лишаваме от уникалните му свойства във време, когато болестите се множат, а околната среда, в която живем става все по-токсична. Нека не забравяме, че най-богатото находище с най-качествения зеолит се намира именно в България – в района на Източните Родопи.
 
 
 
Как да изберем подходящия зеолит?
 
При търсене и употреба на зеолит е много важно да се купува само висококачествен активиран зеолит, който да е 100% чист и безопасен за използване. Клиноптилолитовият зеолит е доказал, че е много полезен минерал, което кара много компании да се опитват да произвеждат свой собствени форми на зеолитови добавки. Те понякога използват в търговската мрежа зеолит като хранителна добавка, който е предназначен за филтриране на вода и въздух, но не и за консумация от човека. Не се заблуждавайте от нискокачествените зеопродукти, които са на много ниски, особено течни продукти, съдържащи изключително малки количества от клиноптилолита, разредени в пипетки или бутилки от вода!
 
 
 
И тъй като на пазара вече се появиха различни продукти, съдържащи зеолит, може би не е зле да се знае, че най-добре изпробваният, най-чист и мощен зеолит, с най-висока концентрация, се предлага под марката Rhodosorb-h. Фирмата-производител ЕКО-ТЕХ ЕООД разработи специална технология за активация и модификация на РОДОСОРБ-Х, като по този начин ви предоставя най-високо качествената, природна, клиноптилолитова хранителна добавка, произведена специално за консумация от човека!
 
 
Автор:       Д-Р ШИКОВ

Станете почитател на Класа