Как да направим електронен магазин

Най-важното нещо за един магазин е отговорът на въпроса какво ще продавате. Често по-неопитните в областта на маркетинга живеят с отговора: “Ако предлагам всичко, ще продавам всичко”. Истината е, че това далеч не е така. Другите два популярни отговора са: каквото продавам офлайн и каквото се продава най-много. Като цяло едното е добра стратегия, защото ще продавате продукт, който познавате, на потребители, чиито нужди също познавате.
По-интересна обаче е втората ситуация, където отговорът може да бъде видян от три гледни точки:

1. Каквото се продава най-много във физическите магазини – в този случай най-добре да продавате хляб и мляко (това са перфектните стоки по тази логика). В българското интернет пространство има много магазини за мобилни телефони. Да, това е стока, която се продава добре и несъмнено много фирми от гаражни магазинчета се развиха в сериозни вериги. Но мислите ли, че това е стока, която може да се продава добре в интернет? Това е стока, която се купува онлайн само заради ценовото предимство, макар че всъщност един електронен магазин с продажби, по-големи от тези на няколко физически магазина, би могъл да договори по-сериозни търговски отстъпки от тези, които ползват веригите магазини. Единственият избор е да се продават нискокачествени разкодирани апарати, което и повечето интернет търговци правят. За съжаление това не е добра стратегия: поддържайки ниска цена, работите с ниска печалба; предлагайки ниско качество, имате високи разходи за гаранционно обслужване. Изведнъж се оказвате в стесняващ се пазар – колкото повече хора си купуват стоката, толкова по-малко са склонни да го направят втори път, а на всичкото отгоре сте работили с ниска печалба и не сте спечелили много.

2. Каквото се продава най-много в електронните магазини – в този случай най-добре да продавате книги. В България има над 50 електронни книжарници. Факт е, че през топ 5 от тях минава 98 % от целия оборот на книги в интернет. Мислите ли, че това спира новите предприемачи, разработващи електронни магазини? Категорично не. И разбира се, всички са с гениалната маркетингова стратегия “Ще предложим по-голяма отстъпка”. Интересен факт при някои от тях е, че предлагат по-голяма отстъпка от тази, която получават дистрибуторите на едро, с други думи, колкото повече продават, толкова повече губят.

3. Каквото се продава най-много в чужбина – това, въпреки очевидното копирането на чужди сайтове и маркетингови концепции, може да се окаже добра стратегия. При внимателен избор на продукти и маркетингова стратегия може много бързо да се окажете лидер на един нов и развиващ се пазар. Разбира се, важно е, като копирате идеята, да я съобразите с българския пазар.
Най-важното в отговора на въпроса какво ще продавате е да можете да го продавате с добро обслужване. Продавайте това, от което най-много разбирате, по начин, който ще ви носи достатъчно приходи, за да се развивате.
Разбира се, след като стане ясно какво, следващият важен въпрос е как ще продавате. Има само един добър отговор на този въпрос – на собствен сайт. Продажбата от сайтове с обяви и аукциони не е начинът, по който може да изградите сериозен бизнес в интернет.
По отношение на самия сайт има три основни неща, за които трябва много да внимавате:
1. Информацията на сайта трябва да е много добре организирана. Не разчитайте, че потребителите знаят кое къде се намира – в момента, в който се затруднят, ще потърсят някъде другаде това, което искат да купят.

2. Продуктите трябва да са подробно и еднозначно описани. Човек рядко купува неща, за които не е сигурен какво представляват, а и разходите от върнати и отказани продукти поради несъответствие могат да изядат всичките ви приходи.

3
. Правенето на поръчка трябва да е лесно и логически последователно – затрудненията в този момент означават загуба на сигурен клиент.
И накрая, успешните интернет магазини са тези, които не само успяват да привлекат нови клиенти, но и да задържат старите, затова, независимо какво продавате и как, най-важното е да помните, че електронният магазин е първо магазин и след това сайт – затова мислете първо за продуктите и клиентите и съобразявайте сайта с тях, а не обратното.

Източник: списание .net


Станете почитател на Класа