НАСА: На Марс наистина вали сняг!

В серията открития, които почти ежедневно пристигат от "Червената планета", трябва да се добави и това, че на Марс през по-голяма част от зимата вали сняг, съобщават от НАСА.

Огромен облак с диаметър от около 500 км. през целия зимен сезон "пребивава" над южния полюс на планетата, покривайки повърхността й с дебел слой сняг, информира в електронното си издание списание "Тайм".

Все пак, както отбелязва медията, това не е познатия ни сняг, а "снежна материя" съставена от въглероден диоксид.

Тези данни идват от "Орбиталният изследовател на Марс" (МРО) и от космическите сонди, които работят на планетата още от 2005 г. Напоследък с помощта на марсохода, изследователите успяха да проучат южния полюс на планетата с помощта на спектометър.

Става дума за уред с 8 видими инфрачервени канала, които измерват температурата, налягането, водната пара, нивото на прах и др.

В този случай именно въпросните инфрачервени канали са от първостепенно значение за проучванията, тъй като на южния полюс на Марс обикновено е мрак.

Въпреки, че това не е първият път, когато на Марс откриват снежна покривка, специалистите от НАСА отбелязват, че сега вече за пръв път разполагат и с доказателства за снеговалежите.

"Досега имахме различни доказателства, които посочваха присъствието на сняг на планетата. Но това е първият път, когато сме в състояние пряко и триизмерно да изучаваме снежните облаци и да се уверим в дългата снежна зима на Марс", твърди Пол Хейн, геофизик.

Въпреки това, учените са на мнение, че "снежинките" на Марс не са толкова красиви, като тези на Земята. Независимо, че учените все още не са сигурни в техния вид, експериментите показват, че става дума за твърди люспи, които в контакт с човешката кожа най-вероятно биха предизвикали само "краткотрайно охлаждане".
/НИ/


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа