Андреев: Кандидатът за ДС Агов е пети мандат десен депутат

    Eто сега, човек, който е отговарял на критериите на комунистическото външно разузнаване – Първо главно управление на ДС, е пети мандат депутат от десни партии, от различни десни коалиции.
    Това заяви пред БГНЕС бившият председател на Комисията за досиетата Методи Андреев във връзка с данни за връзка на депутата от СК Асен Агов с ДС.
    Все пак в политиката трябва да има морал. А понеже българската политика няма морал, трябва непрекъснато тогава да се вадят такива факти, за да се отворят очите на българските десни избиратели, да не допускат повече такива грешки. Защото, допускайки схематично една грешка, изпадаме в една ситуация, че ние и аз, такива като мен, не вярвам на традиционните десни политици политици, защото аз непрекъснато очаквам в следващия момент да излезе нещо като това, което да каже, че съм направил поредния глупав избор, каза Андреев.
    Винаги съм твърдял, че в тези архиви, ако влезе човек с анализаторски качества и човек, който знае какво да търси, ще намери доста интересни неща, посочи той. Това, което мога да кажа е, че ако разсъждавам логически, аз съм съвременник все пак на комунизма, живял съм по време на комунизма поне 30 години, от това, което аз знам, човек, за да се яви на изпит, да си помисли по принцип, че може да стане кадрови офицер не в кое да е, а в тогавашното външно разузнаване – Първо главно управление на Държавна сигурност, този човек трябва да има самочувствието на близък до властта. Т.е. до човек, който няма да има проблем с проучванията, които тези служби несъмнено правят при едно такова желание, каза бившият председател на Комисията по досиетата.
    Аз не съм си помислил тогава, че аз мога не да се кандидатирам за кадрови разузнавач. За мен беше бяло петно, беше тъпо да мисля, че човек, такъв като мен или човек, който не е с властта, от семейство, от произход, който не е близко до властта или е било преследвано, или примерно е било репресирано, или е, или е било в графа врагове на народа – да имам надежда да отида уча в школата в Симеоново. А пък камо ли да се кандидатирам за разузнавач или за кадрови офицер в Първо главно управление на Държавна сигурност, подчерта Методи Андреев.
    Двуличието в политическата система, двуличието в политическата класа то непрекъснато ни залива с факти, каза той. Бил днес в една партия, утре в друга, после в трета. Случаят е точно такъв. Не може да си имал самочувствието, не може да си имал положението в комунистическата държава, токова че да ти позволи да се явиш на изпит, защото явяването на изпит за Първо главно управление на ДС, там са се полагали изпити, там ти трябва първо да бъдеш допуснат до този изпит. Според него не става просто да отидеш и да си подадеш документите, както се кандидатства във ВУЗ и да се явиш на кандидатстудентски изпит и ако изкараш добра оценка, влизаш, ако не изкараш, не влизаш. Там не можеш да бъдеш допуснат на изпит ако службата прецени, че ти не отговаряш на нейните критерии, каза още Методи Андреев.
    БГНЕС припомня, че Методи Андреев заяви пред в. "Република": "Удивително е как хора, които са кандидатствали за кадрови офицери в Първо главно управление на Държавна сигурност, през последните двадесетина години окупираха анти ДС говоренето и естествено го отровиха. Говоря за Агов, за Асен Агов. Ако го бяха приели за кадрови офицер в ПГУ-ДС, вероятно щеше да се представя така, уподобявайки се с български Джеймс Бонд. Шпионско комунистическо денди, крачещо по левия тротоар - истинско пиршество на психоанализата.
    Когато преди няколко седмици попаднах на документ в служебния архив на Първо главно управление на Държавна сигурност, доказващ без никакви съмнения, че днешният дългогодишен депутат от т. н. "десни" Асен Агов е бил кандидат за кадрови офицер там, първата мисъл, която ми хрумна бе: що за нечовек трябва да бъде този, който знае какво е правил и въпреки това десетилетия наред да се изявява като подозрително яростен противник на същата ДС, в която е драпал да работи. След това се замислих за онези, които му дадоха "коридор" във висшите ешелони на "десните" политически елити след 1991", казва Андреев.
news.bgnes.com

Станете почитател на Класа