Фейсбук блокира "разпознаването на лица" за Европа

Фейсбук обяви, че блокира функцията за разпознаване на лица в страните от ЕС. Решението бе взето след критики от държавни регулаторни органи и защитници на личните данни.
Най-голямата социална мрежа в света вече е блокирала тази функция за нови потребители. До 15 октомври ще бъде изтрита и базата данни, която софтуерът на мрежата използва за идентифициране на потребители.
Директорът на Фейсбук за Европа Ричард Алън заяви, че след известни промени функцията може да бъде възстановена в бъдеще. "Все още сме убедени, че можем да предлагаме законно в Европа функцията за разпознаване на лица", подчертал Алън.
Тази „услуга”, която досега бе част от пакета на всеки потребител в мрежата, позволява на всеки да маркира на снимки свои познати, като софтуерът автоматично изписва името въз основа на натрупаната в базата данни информация.
Според германската Служба за защита на личните данни и свобода на информацията обаче софтуерът за разпознаване на лица се използва от Фейсбук незаконно, тъй като позволява на компанията да натрупа огромна биометрична база данни, с която би могло да се злоупотребява.
Решението на Фейсбук да блокира функцията не засяга потребители извън Стария континент.
btv.bg

Станете почитател на Класа