Евростат: България в челната тройка по товарни превози в ЕС

България, заедно с Латвия и Литва, е в челната тройка на ЕС по ръст в автомобилния товарен транспорт през 2011 г. Това показва анализ на Евростат.
Според данните товарният автомобилен транспорт в общността отчита спад с 1 на сто за миналата година в сравнение с предходната. Този негативен резултат се обяснява с икономическия климат.
Анализът регистрира също, че България постига най-бърз растеж във всички дистанционни класове на автомобилния товарен превоз сред страните-членки на ЕС. Ръстът по този показател в Латвия е от 15 на сто, в Литва - 11 на сто и в България - 9 на сто.
По данните на НСИ у нас през 2011 г. товарните превози в милиони тонкилометри са - 530 554, а в хиляди тона - 135 276. Средното превозно разстояние за международните превози пък е 1 000 км, а за вътрешните - около 55 км.
Анализът на Евростат сочи, че най-силно намаление на автомобилния транспорт в ЕС е регистрирано в Италия - минус 19 на сто и в Испания - минус 15 на сто.
Отчетено е, че в тон километри в ЕС най-много се транспортират хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – 16%, селскостопански продукти – 10%, неметални минерални продукти – 9% и др. Повишение е регистрирано в транспорта на офис и битовата техника, въглища, нефт и природен газ.
btvnews.bg
 

Станете почитател на Класа