Джулиан Асандж говори пред Общото събрание на ООН по видеовръзка

Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, който от три месеца се укрива в посолството на Еквадор в Лондон има възможността да говори пред Общото събрание на ООН по видеовръзка, съобщава агенция Ройтерс.
В изказването си Асандж отправи обвения към президента на САЩ Барак Обама, че потъпква свободата на словото и че „Уикилийкс” е обект на гонение от страна на американската администрация.
„Докато египетските младежи измиват сълзотворния газ от очите си, сигурно ще останат учудени да разберат, че САЩ поддържат промените в Близкия Изток. Президентът Обама трябва да започне да държи на думата си. Време е САЩ да прекратят гоненията срещу „Уикилийкс”, каза Асандж.
Ройтерс коментира, че се очаква днес в кулоарите на Общото събрание на ООН да се проведе двустранна среща между министъра на външните работи на Еквадор Рикардо Патиньо и неговия британски колега Уилям Хейг, на която ще бъде обсъден отново казусът, създаден от бягството на Асандж в еквадорското посолство в Лондон и предоставянето от Кито на политическо убежище.
В своето изказване пред Общото събрание на ООН еквадорският външен министър Рикардо Патиньо заяви, че ако е необходимо Джулиан Асандж може да остане на територията на посолството в Лондон в следващите 10 години.
btvnews.bg

Станете почитател на Класа