Обмислят варианти за по - евтино паркиране около болниците

Обмислят се различни варианти за по-евтино или безплатно паркиране около болниците, които попадат в синя и зелена зона, пише в. "Монитор".

Някои от възможностите са лечебните заведения да издават талон или карта, с които да се приспадат сумите за паркинг.

Идеята е на шефа на транспортната комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев.

В зоните за платен престой попадат „Шейново", Първа градска болница, ВМА, Александровска, „Майчин дом", „Пирогов", болницата по ендокринология и др. „Вече разговаряхме с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Предложихме да се въведе западният модел за паркиране пред болниците, а именно издаването на ламинирани еднодневни карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона. Те могат да се издават от болници", обясни за „Монитор" директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. По негови данни цената на такава карта е около 0,70 лв.

В Александровска болница паркирането е грижа на частна фирма, която дава 30 минути гратис, а след това прибира по 2 лв. на час. В "Пирогов" пък са осигурили безплатен паркинг на служителите си, но не и на пациентите. От там заведение предлагат да се издават специални бланки, които да бъдат подписвани и подпечатвани от болницата. Така пациентите ще могат да паркират безплатно.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов обясни, че вариантите за облекчаване на пациентите са или да се смъкне цената, или да се удължи престоят. Има опасения, обаче, че хора, които не са пациенти, ще се възползват от удължения престой.

Напълно безплатно паркиране край болниците няма да има, заяви Радослав Тошев.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа