Десислава Атанасова: Правим всичко възможно да задържим младите лекари тук

За реформа в здравеопазването се говори от 20 години, а през това време проблемите са се трупали, без да се решават. Секторът е изключително чувствителен и в него резки промени не може да има. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ здравният министър Десислава Атанасова. По думите й, не трябва да се прави политика от здравеопазването, а политика на здравеопазването, към което всички трябва да насочат усилията си.

Когато аз поех министерството, насочих усилията си към няколко звена - заплати в сектора, спешна помощ и лекарства. Макар и с малко, сега се увеличават възнагражденията на здравните служители. В останалите европейски държави заплащането на лекарите и медицинските специалисти са много по-различни, но трябва да си дадем сметка, че такива са възможностите на бюджета, на държавата ни. Правим всичко възможно да задържим младите лекари тук, категорична бе Атанасова.

По думите й, в сферата на спешната помощ се инвестира в проекти, които да стимулират набирането на кадри и желанието им да работят. Сред тях е проектът „Пулс", който вече се реализира. Според министъра, основно звено в спешната помощ е времето за достъп на екипите до адресите след подаване на сигнал. И тук намерихме решение с разкриването на допълнителни филиали на спешната помощ, като първият такъв в София без открит в понеделник в Кремиковци съвместно със Столична община. Такива филиали ще се разкриват и на други места, а ако инициативата покаже добри резултати, ще се реализира и в други големи градове, каза тя. Лекарствената политика също ми беше приоритет. Вече са подготвени промените в наредбите и се виждат конкретни резултати - около 500 медикамента са с нови по-ниски цени, обясни Атанасова.

На въпрос за тютюнопушенето на обществени места, тя бе категорична, че пълната забрана остава. Аз спазвам закона и не мисля че е нужно да обсъждаме моята лична битка с пушенето, таза министърът.

Атанасова коментира и случая с шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата Александър Янков, който подаде оставка вчера. Тя бе по лични причини и аз я приех, но още е рано да се каже кой ще бъде неговия заместник, каза министърът.

Относно парите за нейния ресор в Бюджет 2013, Атанасова каза, че това е най-високият бюджет за здраве като глобална бюджетна рамка.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа