А Дянков трябва да плаща данък "глупост"

Идеите за налог върху лихвите не е лява, нито е дясна. Тя е пиратска. И може да бъде лансирана само от прикрит комунист, който иска догодина властта да се смени
Уж западен възпитаник, пък залповете на Аврора ехтят из главата му. За Симеон Дянков говоря - тоя, дето реформира ГАН* и БАН. Толкова олевя този човек напоследък, че вече мяза на онзи испански кмет комунист, който искаше богатите супермаркети да дават задължително храна на бедните им съграждани. Ако Дянков вземе назаем тужурката на Бойко, спокойно може да мине за червенофронтовски комисар. Даже новият шеф на ПЕС ми е по-десен от него - той поне не твърди, че притежателите на влогове са непременно богаташи. Не говоря само за Дянковата идея за данък върху лихвите. Говоря за това, че подобен ход днес, в управлението на ГЕРБ, може да предприеме само прикрит комунист, който иска догодина властта да се смени.
Нека да сме наясно - 10% данък върху лихвите ще се въвежда не за да се спаси бюджета, да се върже някакъв национален мегапроект, да живнат пенсионерите или да се изкара на прав път здравната или социалната система. Тези пари, които се очаква да влязат във фиска - 120-200 млн., не са съществени спрямо държавните харчове. Дори Дянков-вносителят признава, че "промяната в закона реално не се прави заради фискалния му ефект и не се очакват големи постъпления от това, а по-скоро да се премахне това несправедливо изключение". С две думи - Дянков ти иска пари и ти казва, че не му трябват. Иска ги даже преди да е измислил за какво да ги похарчи. Иска ги като хайдук. Ей така - за спорта. Можеше поне да измислят някаква легенда за необходимостта от тези пари. Държавата така работела - като създавала данъци, казва мъдро вчера банкер. А той наясно ли е, че ако Дянков остане, много хора ще сменят държавата? Първо банката, после града, накрая и държавата. Много вече го направиха при предишните дянковци.
Като изпечен комунист този Дянков не говори за пазар и за икономика, а борави с категории като "справедливост" и "несправедливост". Платон би се завъртял в гроба, ако можеше да чуе
как Дянков разбира справедливостта...
Като е толкова загрижен за справедливостта, този цар на преразпределянето защо не вземе да махне тавана на пенсиите и да нормализира лихвите по ипотеките? И кое точно обществено отношение днес може да се нарече просто "справедливо"? Нима здравноосигурителната система в България е "справедлива"? Тя е социална, но не е "справедлива". Справедливо било всеки доход да се облага? А доходите от държавни ценни книжа ще се облагат ли? А печалбите от тотото ще се облагат ли? Данък върху печалбите от хазарт защо няма? Нима не е справедливо да има?
А справедливо ли е едно положение да се променя ей така, щото хер Флик е благоволил да огрее татковината? Не заигравайте с аргумента "В Европа е така" - в Европа има много неща, които не са като в България. Не си спомням да има европейска директива за лихвите върху данъците. И ако ще прилагаме стриктно всяка европейска практика, защо вноските по кредитите не се приспадат от облагаемата основа? Ами, справедливо е, разходи са! И в Европа е така.
Честно казано, тази история с лихвите е далеч от мен. Все тая. Миналата година трябва да съм имал 20 лв. от лихви, сега ще взема 18. Обаче ми е малко обидно, когато някакви хрантутници нагло се опитват да изцедят още някой лев от хората. Защото истината е, че тази работа с лихвите ще удари не богатите, а бедните.
И тази политика не е лява, а е глупава. Не забравяйте, че 85% от депозитите - 9.3 милиона, са до 1000 лева. Точно тези депозитари ще плащат новия данък. Богатите затова са богати, защото намират начин да опазят и да умножат парите си. И защото смятат по-добре от Дянков. Примерно ще изнесат парите си някъде, където ще печелят от лихва. Чух бивш банкер да казва, че хората (сигурно включва и богатите хора) нямало да си дръпнат парите от банките, защото "по-добра форма за вложение не е измислена". Айде бе!? Верно ли? И защо глупаците от цял свят не се обединяват и да добутат парите си в българска банка с високи лихви и нисък данък върху тях?
Не знам колко са "богатите", но знам, че в тази държава има едва 519 депозити, включително и фирмени, в които има над 1 милион лв. (Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), която е другият апологет на данъка, и това не знае, защото не намерила време да погледне официалната статистика на БНБ!?!). Всъщност в цифрово отношения най-много ще допринесат за данъка на Дянков онези, които разполагат между 10 и 20 хил. лв. И това ако са "богатите"...
И още нещо много важно - премиерът Бойко Борисов ще загуби правото да говори за България като за данъчен рай. Какъв е тоя рай, в който въвеждат нови данъци без нужда, дискусия и обосновка?
Ако в рая има данък върху лихвите, аз лично моментално паля колата и заминавам нататък. После Борисов и повереното му правителство ще загубят правото да говорят за гигантския си принос за някакъв мижав икономически растеж, ако изобщо има такъв. Чух Дянков и още някакви депутати от ГЕРБ, на които и името не мога да запомня, да обясняват, че икономиката щяла да живне, понеже хората щели да си изтеглят парите от банките и да започнат да ги харчат. И така след 1-2 години щяло да има ръст до 5% на икономиката. Ами, смешно е - хем спестовният българин трупал пачки, хем бил готов да ги метне безразсъдно в "икономиката". Абе, ако купя чифт ританки с марка Gerber, коя икономика подпомагам?
Бойко Борисов ще загуби и правото да се хвали със стабилна банкова система. Ей това е най-лошото. И то може да се случи не защото хората масово ще тръгнат да си теглят влоговете и да ги държат в буркани, а защото банките ще бъдат принудени да предложат на клиентите си по-високи лихви, за да не загубят хората доходи. И банките ще го направят не защото са загрижени "за хората", а защото все пак им трябват клиенти. За да повишат лихвите обаче, банките ще трябва да изкарат пари от някъде - и това ще ги накара да финансират все по-високорискови проекти. А когато финансираш рискови проекти, често се случва така, че губиш. Съседът ми например години наред финансираше рисковия проект, наречен "тото", и не спечели нищо, но тогавашната шефка на тотото сега пазарува вестници по-често, отколкото жена ми - обувки.
А и кой ще администрира този нов данък? При олихвяването на влоговете банките ще събират 10% - това хубаво. А какво ще получава банката за тази работа? А кой ще плаща преводите от банката към бюджета? И ако дължа данък от 0.60 лв., колко ще ми струва преводът? А данъкът върху лихвите на детския влог на едногодишната ми дъщеря от чие име ще се плаща? Или тя официално ще почне да плаща данъци още преди да проходи?
И какво става с банковата тайна? Щом депозитите се олихвяват, това автоматично значи, че Дянков ще знае размера им. Ако Банка Х прати данък от 12 лв., платим от Иван Иванов, то Дянков моментално може да изчисли, че Иванов разполага с 2 бона суха пара в банката. Примерно. То даже не е въпрос на изчисляване - очевадно е.
Тези въпроси може да звучат лаишки, но си ги задават всички около мен. И няма нищо притеснително аз да съм лаик по темата. По-страшното е, че тези от ГЕРБ, дето предлагат и одобряват данъка, са още по-големи лаици - защитават нещо, което не са виждали като текст. Няма изчисления колко ще струва това, нито какъв ще е ефектът, нито каква ще е технологията - никой от управляващите не намери време да се обади в БНБ или Асоциацията на банките, те научиха от вестниците.
Не знам колко време ще оживее тази идея - ден до пладне или до парламентарните избори. Но е плашещо предположението, че Дянков, Борисов и ГЕРБ толкова са го закъсали, че посягат на лихвите по влоговете, а след това ще посегнат и на пенсиите, които също са необлагаеми. Нали и те са доходи? И преди няколко седмици поредната калинка роди тази идея, пак като "справедлива"? Вярно, че всички дружно го опровергаха и наругаха, ама той и Дянков преди две седмици първо лансира, а после се отрече от данъка върху лихвите, дето сега пак геройски защитава.
Чудя се как не са ме накарали да плащам данък върху кредита, който съм взел и който от определена гледна точка също е вид доход... Не че банката не ми го избива двойно, ама що да не се облажи малко и Дянков? Айде да не давам повече идеи, че...
--------------------
*ГАН - Грузинската академия на науките


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа