Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Албания

Тирана. Премиерът Бойко Борисов и водена от него правителствена делегация заминават на официално посещение в Албания. В рамките на визитата министър-председателят ще се срещне със своя албански колега Сали Бериша, с председателя на парламента Йозефина Топали и с кмета на град Тирана Лулзим Баша. Ще бъдат подписани междуправителствени документи в сферата на образованието, науката и културата, икономиката и относно реадмисията на лица, пребиваващи без разрешение. Като част от събитията в рамките на посещението, ще се проведе и среща между български и албански бизнесмени с взаимни търговски интереси.
В българската делегация участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и кметът на град София Йорданка Фандъкова.

Агенция “Фокус” припомня:
Търговско-икономически отношения България – Албания
За периода януари-юли 2012 г. стокообменът между България и Албания отбелязва лек спад от 0.1%, в сравнение със същия период на 2011 г. Износът отчита спад от 1.0%; вносът отчита ръст от 2.4%; търговското салдо остава положително за България като се отчита известен спад от 3.3%. За първите шест месеца на 2012 г. Албания заема 44-то място в българския износ и 56-то в българския внос.
Според официалната албанска статистика в последните 2 - 3 години България заема 8-мо - 9-то място по обем на албанския износ. По обем на вноса в Албания, България се нарежда на 11-то място по тонаж и на 15-то място по стойност на изнесената продукция. Благоприятни условия за търговията между България и Албания създават ниските транспортни разходи и приемливите в сравнение с трети страни цени на българските стоки и тяхното съответствие на изискванията на албанския пазар, както и качеството на предлаганите български стоки.
Във вноса от Албания преобладават вторичните суровини – мед, месинг, алуминий, битум и обработена кожа.

Туризъм
През 2011 г. албанските граждани, посетили България, са 20 470 души. Това ги поставя на 30-то място сред посетителите на страната ни и представлява увеличение със 185.4% спрямо същия период на 2010 г. За периода януари-август 2012 г. албанските граждани посетили България са 14 928 (29-то място), което е увеличение с 26.0% в сравнение със същия период на 2011 г. Налице е активизиране на контактите между българските и албанските туроператорски фирми. От албанска страна има силен интерес към българското Черноморие, балнеолечението и възможностите, предлагани от българските ски-курорти.

Внос - износ
Най-изнасяните групи стоки за Албания са: живи животни от рода на едрия рогат добитък; отпадъци и отломки от чугун, желязо или стомана (скрап), отпадъци (отлети на блокове) от желязо или стомана; продукти на хранително-вкусовата, фармацевтичната, стъкларската и химическата промишленост; жици, кабели и други изолирани електрически проводници и др.
Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия осъществява ползотворно сътрудничество с АлбаИнвест, в рамките на Балканския регионален център за насърчаване на търговията.
През пролетта на 2010 г. се създаде Българо-албанска търговска палата, която има за цел да разширява връзките между български и албански фирми.

Перспективи
Възможности за разширяване на българското присъствие на албанския пазар могат да се търсят в следните насоки: продукти на химическа промишленост (торове, пластмаси и др.); преработвателна промишленост; дървопреработване и мебелна индустрия; продажба на алуминиеви профили и допълнителни елементи; производство и търговия на цигари и цигарени продукти; фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти; земеделски машини - минитрактори и мотоблокове, селскостопанска техника за работа в планински и полупланински райони; хранително-вкусовата промишленост; износ на зърнени и маслодайни култури и месопреработване; оборудване за хранително-вкусовата промишленост, включително линии за бутилиране на хранителни течности, малки комплектни предприятия за преработка на мляко, месни произведения, за консервиране на плодове и зеленчуци и др.

Станете почитател на Класа