Специално изработено копие на чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть” ще пристигне у нас в края на седмицата

София. Специално изработеното в дар на българския народ копие на чудотворната светогорска икона с образа на Св. Богородица - „Достойно есть“ ще пристигне в България на 27 октомври. По този повод се очакват големи църковни тържества.
Посещението на копието е свързано с отбелязването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”, 100-годишнината от неговото построяване, както и във връзка с 98-годишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. По този повод Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия изработи програма на честванията, която включва тържествено посрещане на иконата в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, молебен, Съборна св. Литургия в патриаршеската катедрала, отслужена от архиереи на БПЦ - БП, представители на Поместни православни църкви и свещенослужители от Св. Гора, Света Литургия и молебен по случай 98-годишнината на Светейшия ни патриарх Максим и други прояви.
Никола ПЕТКОВ

Станете почитател на Класа