Израел ни дава за пример заради спасяването на българските евреи

.Начинът, по който българските евреи са спасени - тази солидарност, тази групова активност, участието на църквата, на зам.-председателя на парламента Димитър Пешев - това е пример за събитие и за начин на действие, каквото в Европа не се е повторило до момента.
Това заяви посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз при откриването на Международната научна конференция „Евреите в Източна Европа и Съветския съюз по време на Втората световна война и Студената война (1939-89 г.)".
Посланикът изтъкна, че има много примери за спасяването на евреите от различни държави в Европа. По думите му обаче те не могат да се сравнят с организираната воля в България, спасила над 48 хиляди български евреи. Шаул Камиса Раз изтъкна, че българският народ е бил толерантен към евреите в България и към останалите етноси.
„Познаваме много примери за тази толерантност. Още Васил Левски по време на Турското робство е проповядвал равенство между турци, евреи и българи и други народи, които живеят по тази земя", коментира още израелският посланик. Той припомни, че в края на 19 и началото на 20 век са издадени множество визи за преминаване през България на бягащи от Русия евреи по пътя им към Израел.

Станете почитател на Класа