Какво не знаем за златото?

Откакто свят светува златото се счита за символ на лукс, богатство и разкош. Обзавеждането в дома с позлатени мебели или съдове, носенето на златни бижута е критерий, по който съдим за благосъстоянието на техните собственици. Какво всъщност представлява златото и кое го прави толкова ценно и скъпо?

Златото е мек метал, светложълт на цвят, блестящ и пластичен. Металът е толкова мек, че може лесно да се надраска. Поради пластичността му могат да се изтеглят много тънки и фини нишки. Основното достойнство на златото е, че не се окислява. В природата чисто злато почти не се среща, обикновено е със съединения на други елементи, но те лесно могат да бъдат изолирани. Златото се извлича в природата от пясък, обработва се с разтвори на натриев цианид и натриева основа, заедно с кислород.

През 19-ти век светът е обхванат от т.нар. „златна треска”. Хора от различни краища на планетата се втурват в големите райони, в които и до днес се експлоатират златни мини – Калифорния, Колорадо, Австралия , Клондайк и много други.
По-голямата част от златото в света е добито след началото на 20-ти век. Най-големият доставчик на злато в света е ЮАР. През 70-те години на 20-ти век в тази страна е добито около 80% от златото в света, т.е. около 1000 тона. По-късно добивът на злато драстично спада.

Още от древни времена златото се използва като парично средство под формата на монети. Поради мекостта на метала, обикновено монетите се изработват от злато с примеси на други по-твърди метали /мед,сребро/. Реално златните монети, които се използват имат чистота от 22 карата. В по-късни времена започват да се използват банкноти в система на т.нар. златен стандарт”. След премахването на златния стандарт златото се използва като средство за инвестиции. Инвестиционното злато е защитено от инфлацията, както и от промените при валутните пазари, защото златото запазва своята стойност с течение на времето.

Освен за инвестиции, днес златото намира широко приложение в бижутерията. Тъй като е мек метал, обикновено се прилага в сплав с чистота под 22 карата. Златото е изключително еластичен метал и от него могат да се произведат много фини бижута, както и да се бродират тъкани със златни нишки. От древни времена, още от бронзовата епоха, златото винаги е било рециклирано поради своята висока стойност. Дори и днес е вероятно част от бижутата да съдържат злато, което е било придобито още в праисторически времена. Освен под формата на бижута, златото се съхранява под формата на златни кюлчета, които се произвеждат 4 хилядолетия пр.н.е. Най-популярните кюлчета тежат около 12,5 кг всяко.
Ако искате да притежавате злато във форма на кюлчета или монети, имате възможност да си закупите такива като инвестиционно злато от банка или специализирана компания. Ако просто се възхищавате на блясъка и изящността на този красив благороден метал, инвестирайте в закупуване на стилни бижута според вкуса и възможностите си.


Станете почитател на Класа