Плацебо ефектът може би се дължи на гените

Причината някои хора да реагират на лечение с лекарство без активни вещества в него може би се дължи на гените им, показва проучване в списание PLUS ONE, цитирано от Би Би Си.
Така нареченият "плацебо ефект" бе проучен при 104 пациенти със синдром на дразнимото черво (IBS) в САЩ. Здравето на пациентите с една конкретна версия на гена COMT, който кодира фермента катехол-О-метилтрансфераза е подобрено след плацебо акупунктура.
Едзард Ернст, професор по комплементарна медицина в Университета на Ексетър, заяви: "Това е страхотен, но само предварителен резултат. Той може да реши вековния въпрос защо някои хора реагират на плацебо, а други не. И ако е така, това може да окаже важно влияние върху клиничната практика. Но трябва да бъдем предпазливи - изследването е малко, нужни са независими повторения, а и трябва да разберем дали този феномен се отнася само за IBS или за всички болести".
Плацебо ефектът е когато пациентът има подобрение в състоянието си, докато е на инертно лечение, като захарно хапче. Или в този случай - плацебо акупунктура, при която пациентът вярва, че му се прави акупунктура, но фиктивно устройство пречи на иглите да навлязат в тялото му.
Две групи в проучването са подложени на този вид лечение. Едната група в строги клинични условия, а другата - при лекар приятел. Трета група произволно избрани пациенти не е получила лечение.
След три седмици пациентите са попитани дали имат подобрение на синдрома, който е често срещано стомашно-чревно заболяване и което може да предизвика коремна болка и дискомфорт. После екипът изследователи използвал кръвни проби, за да разбере какъв вариант е генът COMT. Той играе роля в допаминовия път, за който се знае, че кара хората да се чувстват добре.


Станете почитател на Класа