Има ли Анонимни и кой се опитва да ги яхне у нас

komentator.bg

Потресаващи събития се случват в българското интернет пространство и в частност социалните мрежи. Особено след като в пресклуб „София“ от името на Анонимните самотния воин срещу телекомите Янаки Ганчев реши да яхне световния ден на протест срещу подслушването и се обяви за техен месия. После се оказа, че това било оксиморон, пък организацита на Ганчев просто имала подобни виждания и прочие и прочие.
Само че за разлика от световния протест се оказва, че исканията на организаторите са съвсем други – в общи линиите и на Янаки не му е ясно какво иска, а само че иска – да се сменял модела, 45+23 години стигат, не на партиите и прочие анархистични искания. Които искания може да не са партийни, но навлизат в сферата на идеологиите. Което прави потенциалната таргет група на протеста доста свита. Защото в момента, когато българите са на ръба на оцеляването, темата „анархия или монархия“ отива на доста по-заден план.
Моите уважения към Янаки Ганчев и неговите колеги, но да се прави протест заради самия протест – без ясно изразени искания е обречена кауза. А хитринката да „яхнеш“ световния протест на Анонимните само и само да излъжеш хората да отчетеш масовост е отблъскваща. Ако анонимните искаха да си обявят протеста официално нямаше да ползват пресклуба „София“, а щяха да го направят през сайта на радиото, телевизията, а защо не и през този на Министерски съвет.
Пример за успешен протест бе движението срещу ACTA – с точно обявени намерения, като чрез социалните мрежи се постигна достатъчно голям ефект, за да принуди активните хора да излязат на Орлов мост. Този протест показа, че когато хората знаят какво искат могат да го постигнат дори и въпреки желанията на управляващите.
А нови протести няма как да не има. При положение, че сме най-бедната държава, че чужди компании изнасят националните и богатства, а други застрашават природата ни, че ни подслушват, че ни дерат по десет кожи – поводи много. И то конкретни. Но не трябва гражданското общество да се отклонява от тях, а да ги припознае. И тогава няма да има значение дали Янаки Ганчев ще е сред организаторите на протеста. И да е той, аз ще съм там. Но утре едва ли ще дойда. Фейсбук е твърде мощно оръдие, за да се стреля с него по гарги.

Станете почитател на Класа