Битката с катастрофите дори не е започнала

komentator.bg

Делото срещу Данаил, причинил на Великден смъртта на 6 души в катастрофа в Симеоновград, тръгна на втора инстанция. Обвинението иска 12 години затвор за извършителя и 10 години за братовчед му Живко, който му е дал колата си във фаталната нощ. На пръв поглед всичко това изглежда като част от безкомпромисна битка срещу войната по пътищата. Но след малко по-внимателно вглеждане и поставяне на случката в контекст, става ясно, че всичко е отбиване на номер чрез случай, приковал общественото внимание. А истинската битка срещу касапницата с автомобилните катастрофи дори не е започнала. Защото ако беше, прокуратурата и съдът щяха да имат стабилна позиция по въпроса и волята им за наказание на убийците на пътя щеше да е твърда и последователна. А не да разглеждат всеки случай по целесъобразност.
На 5 август 2007 година световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки след употреба на алкохол катастрофира. В причиненото от него произшествие загива младеж на 23 години, момиче на 18 остава във вегетативно състояние. Две години по късно Върховният съд се произнася окончателно и осъжда Стависки условно.
Сега да съпоставим вината на Стависки и тази на Живко, който дал колата на пияния си братовчед. Защо за първия най-тежкото искано от обвинението наказание е 2 години затвор (което на обжалването пада), а за другия – 10 години ефективно зад решетките? Прокуратурата се е престарала с Живко. Сигурно от имиджови съображения. Но това няма да й измие лицето и да ни накара да забравим всички нейни споразумения с пияни убийци на пътя, отървали се с условни присъди.
В началото на тази година зам.-главният прокурор Валери Първанов заяви в интервю за БНТ, че затворите са пълни и затова обвинителите са склонни да оставят виновниците за смъртоносни катастрофи на свобода. Не знам дали би могъл да погледне в очите майката на убитата на 14 февруари в София Марияна или на загиналата в Бургас Валя и да повтори същите думи. Да им обясни защо убийците на децата им не са в затвора.
Всяка година в произшествия загиват около 1000 души. За десетилетие от лицето на България по абсолютно нелеп начин е изтрит цял град. Колкото и да са пълни затворите, безотговорните водачи трябва да се научат, че за убийство на пътя се лежи зад решетките. Тогава всеки ще си помисли сериозно преди да се качи пиян зад волана и да се държи като джигит на шосето. А сега е изключително лесно да избегнеш възмездието. И ако Живко влезе за 10 години зад решетките, няма да има никаква полза, щом Стависки и стотици като него са на свобода. Това няма да е част от стратегия за справяне с проблема, а огромно лицемерие.

Станете почитател на Класа