КЗК отмени обществена поръчка на Панайот Рейзи

Komentator.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени обществена поръчка на кмета на община Созопол Панайот Рейзи за целогодишно поддържане и почистване на зелени площи. На сайта на регулаторния орган с дата 1 ноември пише, че КЗК е установила съществени нарушения, затова и връща процедурата.
Още в началото на октомври Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ публикуваха в komentator.bg разследване по темата как се възлагат обществени поръчки в Созопол и предупредихме, че кметът Панайот Рейзи е „потопил“ от април до септември над 1 млн. лева в опорочени процедури. Припомнихме, че прокуратурата води две досъдебни производства срещу него, едното от които е за присвояване на средства във връзка със строеж на пречиствателната станция, за изграждането на която през август беше сключен договор с МОСВ за 75 милиона лева. Парите са по европейски програми. Темата бе подхваната от bTV и седмични издания.
Регулаторът отмени обществена поръчка в друга проблемна община - Несебър, за доставка на офис мебели и материали. Проучването на КЗК показа, че оценителната комисия е нарушила процедурата по избор на изпълнител. За начина на възлагане в Несебър komentator.bg също направи разследване и установи, че там редовно се нарушава законът за обществените поръчки.
Регулаторът е отменил и обществена поръчка в Добрич за реконструкция и рехабилитация на водопроводна и канализационна мрежи. Проектът е финансиран с европари по ОП „Околна среда“, а проверката е установила, че комисията е допуснала куп нарушения. Освен, че неправилно е приложила методиката за оценка на офертите, нейните членове не са направили и технически описания на предложенията преди да ги оценят, което е съществено нарушение на закона и представлява опорочаване на процедурата.

Станете почитател на Класа