БЛС: Готвят намаление с 20% на клиничните пътеки

Има опасност следващата година да се предизвикат масови фалити на болници и орязването на стойността на клиничните пътеки. Това предупреди д-р Юлиян Георгиев от БЛС. Вчера съсловната организация поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Георгиев припомни, че 1,4 млрд. лв бяха одържавени от парите от осигуровки.

340 млн.лв от парите на НЗОК бяха прехвърлени на МЗ, които отидоха за покриване на нужди, които касаят и здравнонеосигурени. Тази година сумата набъбна с още 100 млн. лв., каза Георгиев. КС вече се произнесе, че подобен трансфер е незаконен. Предвижда се дейности, които държавата трябва да осигурява като ин витро процедурите, закупуването на ваксини да се прехвърлят към НЗОК. За миналата година за болничната помощ трябваше да се предвидят 1,07 млрд. лв. Сега в началото на преговорите започнахме да говорим за 941 млн. лв. Това ще означава катастрофа, категоричен е Георгиев. Подобна сума означава, че стойността на клиничните пътеки ще бъде съкратена с 20%, предупреди представителят на БЛС. Първото нещо, върху което ще се посегне са заплатите в персонала на лекари и медицински сестри.

340-те млн. лв. дългове от болниците могат да се увеличат, да се запорират сметките и да се доведат до фалит, предупреди Георгиев.


Станете почитател на Класа