Яж и младей

Яж и младей
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.10.2019
  • Share:

Фактът, че хората, които се хранят правилно и балансирано, живеят по-дълго, изглеждат по-млади и се чувстват по-добре, не се поставя под съмнение нито от геронтолозите, нито от диетолозите, нито от обикновените хора.

Но има ли храни, които може да ни помагат да живеем по-дълго, както и такива, които съкращават живота ни?

Кошничка на младостта

“Подмладяващите ябълки” - продукти, които могат да спрат остаряването или дори да обърнат процесите, хората са търсили още от древността. Днес тези търсения имат научна основа. Учените изучават диетата на жителите на така наречените “сини зони“: оазиси за дълголетие, чиито жители са известни с най-голяма продължителност на живота.

Периодично се появяват кандидати за титлата “суперпродукт на столетниците” (в различно време претендентите бяха зеленият чай, годжи бери, гинко билоба), но по-нататъшните проучвания развенчаваха тяхната полезност и уникалност. Освен това, днес е доказано, че преобладаването на един, дори и най-полезният продукт в диетата, не е най-добрият начин за увеличаване на продължителността на живота.

Колкото по-разнообразна е трапезата, толкова по-голям набор от полезни вещества получава човек, което означава, че толкова по-дълго ще живее и толкова по-високо ще е качеството на живота му.

 

Въпреки това учените все пак са открили някои закономерности в диетата на столетниците.

1. Умереност - разумното ограничаване на обема и калориите днес се счита за основа на дълголетието. Известно е, че сред тези, които са преминали линията на дълголетието (80 години), няма хора с наднормено тегло. Друг важен критерий е стабилността на телесното тегло. Рязкото отслабване и бързото напълняване не добавят здраве и не удължават живота.

2. Разнообразие. Жителите на големите градове в най-добрия случай консумират 35-40 различни храни седмично. В най-лошия случай те са ограничени до 20-30. Ясно е, че в такава скучна хранителна кошница се съдържа изключително ограничен набор от хранителни вещества.

3. Ограничена консумация на месо. Диетата на жителите на “оазисите на дълголетието” обикновено се състои от растителни храни, млечни и зърнени продукти. Столетниците или рядко ядат месо, или изобщо не го консумират. Това е разбираемо. Месото е висококалоричен, мазен и трудно смилаем продукт, който съдържа много холестерол. Яденето на месо заплашва с развитието на атеросклероза и сърдечни заболявания. Освен това, тялото отделя твърде много време и усилия за обработването на месото.

4. Изобилие от храни, богати на омега-3 мастни киселини (риба и морски дарове). Ако говорим за продуктите на столетниците, рибата със сигурност принадлежи към тях. Известно е, че два рибни дни в седмицата с 30% намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания. Съдържащите се в тях омега-3 мастните киселини регулират нивото на липидите и холестерола в кръвта, предотвратяват развитието на атеросклероза и имат благоприятен ефект върху състоянието на мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Също така, яденето на риба помага да се запази младежкият вид на кожата: същите омега-3 мастни киселини изглаждат бръчките и овлажняват кожата.

 

Какво да избягваме след 40-50-годишна възраст?

 

1. Мляко. Неслучайно млякото се счита за “бебешки продукт”. С възрастта почти всички хора изпитват лактазна недостатъчност (дефицит на ензима, който разгражда млечната захар), при който те не могат да консумират мляко в чистата му форма (стомашен дискомфорт и храносмилателни разстройства). Пълномасленото мляко при хора на възраст 45+ трябва да се замести от млечните продукти, сиренето и изварата.

2. Алкохол. Най-спорната точка в списъка, около която все още продължава ожесточена полемика, тъй като пиенето не само не е забранено, но дори е приветствано в страни с висока продължителност на живота (Франция, Япония и др.). Въпреки това повечето експерти все още смятат, че безопасни дози алкохол не съществуват и след 50 години, когато почти всички са изправени пред хронични заболявания и при редовните им обостряния, пиенето на алкохол е силно нежелателно.

3. Полуфабрикати. Захар, сол и консерванти изобилстват в състава им. Такива продукти са вредни дори в младостта, а в зряла възраст трябва категорично да се изхвърлят от менюто, тъй като употребата им заплашва с атеросклероза и хипертония.

4. Продукти от брашно. Хранителната им стойност е изключително малка, а списъкът със заболявания, които може да доведе редовната им употреба, е впечатляващ (затлъстяване, рак, сърдечни болести).

 

Станете почитател на Класа