Да изядеш банан за 120 000 долара

Да изядеш банан за 120 000 долара
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    11.12.2019
  • Share:

Пред очите на поклонници на изкуството и инфлуенсъри, един мъж отлепи от стената на галерия в Маями инсталация на италианския художник Маурицио Кателан… и я изяде.

Инсталацията, озаглавена "Комикът", беше представена по време на културното събитие „Маями Арт Базел“ и представлява банан, залепен с тиксо. Артефактът беше оценен на около 120 000 долара, а от дни въпросът какво ще се случи, когато започне да се разваля, се разискваше в културните среди.

Трима души поискаха да купят произведението, плащайки по между 120 000 и 150 000 долара за да го притежават.Всеки от тях получи вариант на произведението със сертификат за автентичност и инструкции за замяна на банана.

Малко преди 2 следобед в събота обаче, грузински пърформанс артист, който живее в Ню Йорк, отлепи банана от стената и го погълна, като всичко това е заснето на видео в Instagram.


Актът на Дейвид Датуна беше представен като "пърформанс", наречен "Гладният художник". Друго видео показва артистът извеждан от галерия "Перотин" под изумените лица на посетителите.

Говорител на галерията, който представлява Кателан обаче, заяви в интервю, че институцията не планира да предприема правни действия срещу Датуна. Служителите на галерията са заменили банана с друг, посочвайки, че инсталацията не е унищожена, а бананът е само „идея“.

В публикацията си в Instagram Датуна пише: "Арт пърформанс, изпълнен от мен. Обичам работата на Маурицио Кателан, наистина обичам тази инсталация. Беше много вкусна“.

Това не е първият случай на посегателство над творба на Кателан.През септември 18-каратовата му златна тоалетна, озаглавена „Америка“, беше открадната от изложба в двореца Бленъм, родното място на Уинстън Чърчил.

Случката припомни и друг куриоз с произведение на изкуството – картината на британския графити артист Банкси в "Сотбис“ в Лондон, която беше оценена на над 1 милион долара и се самоунищожи през 2018 година.

Бананът на Кателан провокира сравнения и с писоара на Марсел Дюшан, като мнозина зададоха и въпроса долколко това всъщност е изкуство.

Станете почитател на Класа