Как да си набавим CoQ10

Коензим Q10 или CoQ10, е естествено съществуващ химикал, който присъства в почти всяка клетка на човешкото тяло.

 

CoQ10 има няколко жизненоважни роли, включително насърчаване на производството на енергия в тялото и неутрализиране на вредните частици, наречени свободни радикали, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Недостигът на CoQ10 може да повлияе неблагоприятно на здравето на човека. Хората могат да получат ензима чрез храни и добавки. В тази статия се обсъждат ползите, страничните ефекти и препоръчваните дози на Коензим Q10.

Следните храни съдържат ензима: рибено масло, меса, яйца, ядки, пълнозърнести продукти...

Коензим Q10 играе жизненоважна роля в производството на енергия и ДНК репликацията. Той също така действа като антиоксидант, неутрализира вредните свободни радикали. Няколко фактора могат да понижат нивата на CoQ10 в тялото. Те включват: стареене, прием на статини, които са понижаващи холестерола лекарства, генетични мутации, които влияят върху производството на CoQ10, нарушения на митохондриите, които са част от клетката и генерират енергия...

Дефицитът на CoQ10 е свързан с множество заболявания, включително: сърдечносъдови, рак, болест на Алцхаймер и др.

Как работи?

За да използва Коензим Q10, тялото трябва да го конвертира от неактивната му форма - убиинон, в неговата активна форма, безхинол. Митохондриите са отговорни за захранването на клетките на тялото. За да направят това, те използват коензима за производство на химически аденозин трифосфат (ATP). Този процес е известен като синтеза на (ATP). АТP е основният източник на енергия за клетките на тялото. Въпреки това митохондриите произвеждат свободни радикали по време на синтеза на ATP. 

При нормални условия свободните радикали регулират комуникацията между клетките и защитават тялото срещу инфекциозни микроби. Въпреки това излишните свободни радикали причиняват ДНК увреждане, което може да доведе до следното: възпаление, ДНК мутации, увреждане на тъканите. CoQ10 действа като антиоксидант чрез неутрализиране на свободните радикали.

 

Какво не знаем за приема на Q10?

 

 По този начин той помага да се предпазят клетките от вредното въздействие на увреждането на ДНК.

Каква е правилната дозировка?

Препоръчителната доза CoQ10 варира в зависимост от възрастта и здравето на човека. Стандартните дневни дози от Коензим Q10 варират от 60 милиграма (mg) до 500 мг. Най-високата препоръчителна доза е 1200 мг. Повечето хранителни добавки съдържат неактивна форма на CoQ10, убиинон, който е по-трудно да се абсорбира от безхинол.

Ползи от CoQ10

Коензим Q10 предпазва клетките от окислително увреждане. Той също така играе жизненоважна роля в производството от тялото на първичен източник на енергия (ATP). Затова CoQ10 може да предостави редица ползи за здравето. Някои примери включват:

• Подобряване на здравето на сърцето

Сърцето съдържа някои от най-високите концентрации на CoQ10 в организма. По-голямата част от хората със сърдечни заболявания имат ниски нива на CoQ10. Изследователите обмислят ниските нива на ензима да бъдат индикатор за тежестта и дългосрочните резултати от различни сърдечни заболявания.

• Лечение на мигрена

Хроничната мигрена може да се дължи на възпаление на невроните и клетките в части от мозъка, наречена трижеминоваскулар система. През 2018 г. клинично изследване проверило дали  Коензим Q10 добавките могат да намалят възпалението при 45 жени с епизодична мигрена. Жените взели по 400 мг дневни дози от добавки или плацебо. Тези, които приемали CoQ10 добавки, имали по-малко интензивна мигрена в сравнение с плацебо групата.

Коензим Q10 добавките изглежда да са безопасни и повечето хора ги толерират, дори при високи дози. Въпреки това добавките може да доведат до следните нежелани реакции: гадене, стомашна болка, киселини, главоболие, виене на свят, умора, чувствителност към светлина, безсъние, кожни обриви...

Хората, които се интересуват от прием на добавки, трябва първо да се консултират с медицински специалист. Експертите не препоръчват  Коензим Q10 за хора, които вземат лекарства за разреждане на кръвта, инсулин или някои медикаменти при химиотерапия.

 

 

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Станете почитател на Класа