Симптомите на COVID-19 по дни

Периодът на възстановяване отнема около 22 дни

 

Китайски лекари разказаха как протича болестта, причинена от коронавирус . Това съобщиха от Daily Mail и Business Insider.

В основата на изследването беше медицинската история на пациенти от две болници в Ухан, които бяха приети в тези лечебни заведения след 29 декември 2019 г. и бяха изписани или загинали до 31 януари 2020 г.

Ден 1-4. В първите дни след инфекцията основният симптом е треска. При някои това може да бъде придружено от мускулна болка, суха кашлица, гадене и диария. Лекарите предупреждават, че появата на болестта може да протече в доста лека форма, поради което пациентите погрешно смятат, че това не може да бъде нещо сериозно.

Ден 5-6 . Пациентите имат затруднено дишане - особено при по-възрастни хора със съществуващи здравословни проблеми.

Ден 7. На този етап проблемите с дишането се увеличават значително. Междувременно проучването показва, че по-голямата част от заразените през този период се влошават.

Ден 8–9 . Пациентите с тежка инфекция (около 15% от всички пациенти) развиха признаци на синдром на остър респираторен дистрес: белите дробове вече не можеха правилно да снабдяват жизненоважни органи с кислород.

0-11 ден. Горната категория пациенти е приета за интензивно лечение. Други симптоми включват болка в корема.

Ден 12. Пациентите започват да се възстановяват, температурата намалява.

Ден 17. По това време възстановителните средства обикновено се изхвърлят.

Трябва да се отбележи, че кашлицата е вторичен симптом, тъй като след изписването от болницата много хора, които са се излекували, все още кашлят. Задухът най-често спира след 13 дни. Като цяло периодът на възстановяване отнема около 22 дни, докато някои пациенти починаха на 18 ден.

Станете почитател на Класа