В Иран е едно, в Емирствата е друго

Има държави, в които правилата за облекло са строги. Някои мюсюлмански страни в Северна Африка и повечето държави в Близкия Изток не само изискват спазване на местния дрескод, но също така могат да привлекат нарушителите към административна и наказателна отговорност.

 

В този случай основните ограничения се отнасят специално за женските тоалети.

От гостите на страната няма да се иска да покрият лицата си и да сложат хиджаб, но ще изискват поне да покрият главите си с шал.

 

 

В Иран е обичайно жените да носят дрехи, които покриват ръцете до китките, а краката - до глезените.

Страните с най-строги правила включват Саудитска Арабия и по-голямата част от Обединените арабски емирства. Там дори не се препоръчва на мъжете да откриват ръце, крака и шия. Татуировките и пиърсингите също не са добре дошли. Имало е моменти, когато туристите просто не били допускани в страната заради подобни неща.

Дамите в повечето арабски територии ще трябва да използват дълъг панталон или пола чак до земята. По време на престоя си в страната също трябва да изоставят дрехите със забележими щампи, особено ако те изобразяват някаква символика или портрети на известни личности.

 

 

Особено сериозни нарушители на дрес-кода могат дори да бъдат гонени извън страната или да им бъде забранено да влизат там. Най-често случаят обаче се свежда до критиката от местните жители -  на гостите в неподходящо облекло може да бъдат обслужени в магазина или да им бъде позволено да отидат в ресторант.

Въпреки това, дори в страни със строги правила, повечето ограничения престават да се прилагат на територията на курорти и хотели. Там за туристите има само забрана само да правят слънчеви бани топлес.

Станете почитател на Класа