Най-опасният масаж

Със сигурност сте чували за какви ли не странни процедури, предлагани в СПА центровете. Вече сме ви разказвали за някои от най-екстремните терапии на пазара, сред които масаж с огън и дори змии.

 

Това, обаче, далеч не са най-опасните видове масаж, на които можете да се подложите. Има една процедури, традицията за които датира от преди 2000 години. Наричат се „даолиао“ и само при мисълта за тях може да ви настръхне косата.

Като при всеки масаж, първо лягате на маса с лицето надолу. Масажистът започва леко да разтрива гърба ви с ръце, за да освободи напрежението. Това, обаче, не е много лесно, ако знаете какво следва.

 

 

В много видове масаж извършващият процедурата прави движения с ръката, наподобяващи сечене. При „даолиао“ „сеченето“ се прави не с ръка, с два истински кухненски ножа. По-точно сатъри за месо.

Студените метални остриета започват леко да играят по вашя гръб, ръце и глава. Може би няма да разберете, че ви обработват с ножове, ако не чувате леко подрънкване като на прибори в кухнята.

 

 

Целта на упражнението е вашата „ки“ – силата на живота, да се разнесе по цялото тяло. Изненадващо е, че много хора задрямват докато ги налагат с тези затъпени остриета в продължение на 70 минути.

Въпреки че изглежда опасно, „даолиао“, което се превежда като „масаж с нож“, се счита, че носи умствено и физическо изцеление. Смята се за част от китайската медицина, която е на повече от 2000 години, съобщава Би Би Си.

 

 

Практикуващите го разказват, че първо бил провеждан от монасите в Древен Китай. Разпространил се в Япония по яреме на династията Тан преди повече от 1000 години, а в Тайван навлязъл след Китайската гражданска война през 40-те години на 20-и век.

В наши дни е трудно да намерите кой да ви направи такъв масаж в Китай и Япония. В Тайван, обаче, той преживява истинско възраждане, а хората го търсят като начин за справяне със стреса при модерния живот.

 

 

В Тайпе съществува образователен център, обучаващ в тайните на древния масаж с нож. Той подготвя масажисти от почти четири десетилетия. Центърът има 36 клона в Тайван, 15 от които са отворили самов последните 5 години. Там обучават хора от цял свят – от Япония до Хонконг и от Франция до Канада.

Днес хората търсят терапвети, за да им помогнат да се отърват от физически болки, да подобрят съня си и да се справят с болката от раздялата.

 

Остриетата са насочени към „вратите на ки“ – точки за натиск, подобни на тези при други методи в китайската медицина като акупунктура. Терапевтите, обаче, вярват, че стоманените остриета имат невидима сила. Смята се, че те поглъщат лошата карма на клиента.

Практикуваща този вид масаж казва, че се вижда като „ловец на духове“, преследващ действията и резултатите от тях в предишните животи на своите клиенти. Масажистите трябва да следват определени правила. Например, ако са в лошо настроение, не трябва да правят масаж, за да не прехвърлят лоша енергия на клиента, обяснява Хсиао Мей Фан.

За да пазят енергиите си чисти, масажистите спазват веганска диета. Хсиао и работещите за нея стават всяка сутрин в 5 ч. и правят по 100 клека, стойки на глава и удрят възглавница със сатър, за да освободят своята ки.

Усилията са много както за масажистите, така и за клиентите. Преди сеанса те заедно правят клекове и стречинг докато държат две дървени „космически пръчки“, за които се смята, че балансират ки. Родители водят децата си да си играят с пръчките и да научат повече за ки, надявайки се, че така се освободят от стреса от училище. Бизнесмени пък търсят съвет кого да вземат на работа.

За щастие, въпреки че изглежда много опасно, в 40-годишната история на центъра в Тайван няма нито един ранен клиент.

 

Станете почитател на Класа