Безобидно езеро уби 1700 души

Мислете, че езерото убиец е мит и просто няма такова? Отделете две минути, за да промените леко представата си за света около вас и отново се уверете, че природата наистина е способна на всичко.

 

 

Да започнем с едно ужасно събитие през 1986 година. Езерото Ниос в Камерун буквално уби повече от 1700 души за един ден. Как стана това, каква е мистерията на това ужасно място, може би това е мистика? Причините за трагедията се обясняват доста просто.

 

 

Ниос  представлява кратер на вулкан (тоест то се е образувало във вулканичен кратер). Следователно, най-мощното изригване на въглероден диоксид  е възникнало поради изригването на подводен вулкан или поради срив, земетресение, въглеродният диоксид от подводните слоеве  се е издигнал на повърхността.

 


 

Обемите въглероден диоксид, изстрелян в атмосферата, били  доста големи, това продължило няколко часа. Въглеродният диоксид се е разпространил на 27 километра.

В резултат на това огромен брой хора загинали. След тази трагедия били взети мерки за предотвратяване на повторение на тази ужасна история. Ниос  обаче не е 100% безопасно.

 

Станете почитател на Класа