Бебе на 17 дни шокира лекарите

Лекари от Великобритания спасиха живота на бебе на 17 дни с три сърдечни ареста, задавило се с мляко, пише The Sun.

 

Малкият Бърти Спенсър се родил напълно здрав. Единственото нещо, което педиатрите му открили, бил киселинен рефлукс.

Един ден, докато Бърти пиел от шишето си, капчица мляко попаднала в белите му дробове. Първоначално майка му Тоника мислела, че детето просто се е задавило. След половин час обаче момченцето изведнъж започнало да посинява и младата майка разбрала, че нещо не е наред.

"Стана ми лошо от притеснение. Непрекъснато повтарях на мъжа си, че нещо не е наред. В крайна сметка извикахме линейка, а лекарите казаха, че синът ни трябва спешно да бъде откаран в болницата. Тогава разбрахме колко сериозно е всичко", разказва 23-годишната жена.

В болницата медиците обяснили на шокираните родители, че капка мляко е попаднала в белите му дробове. Тя му е попречила да диша нормално. Заради липсата на кислород сърцето му престанало да работи нормално и в крайна сметка е спряло.

Осем минути по-късно обаче то отново започнало да бие. След това последвали още два ареста - за по 2 и 3 минути.

Лекарите решили, че най-вероятно малкият пациент няма да оживее и предложили на родителите му да се сбогуват с него. Въпреки мрачните прогнози на медиците, сърдечният ритъм на пеленачето се възстановил.

Бърти останал в реанимацията близо 6 часа, след което бил прехвърлен в интензивно отделение, където останал под наблюдение още пет дни. През цялото време лекарите не давали никакви гаранции на родителите.

 

 

 

"Дължа живота си на лекарите, защото те го спасиха. Благодарение на тях ще можем да наблюдаваме как той расте. Никога няма да мога да изразя с думи колко съм благодарна", казва майката на момченцето.

За съжаление, спирането на сърдечната дейност се е отразила по много лош начин на малкия боец. Заради продължителната липса на кислород част от мозъка, отговорна за контрола на движенията, е увредена.

Не е изключено Бърти да развие церебрална парализа, да му е трудно да ходи или да говори. Дали това ще се случи - само времето ще покаже. 

Освен това, силната доза адреналин, инжектирана по време на сърдечния арест, е изтекла навън и бебето получило тежко химическо изгаряне в областта на слабините.

Отначало лекарите се опасявали, че ще трябва да ампутират десния му крак, но, за щастие, не се наложило. Сега през няколко седмици ще се налага да му присаждат кожа. 

"Лекарите казаха, че не е изключено да не може да пие или да се усмихва нормално, но той отново започна да пие от шишето и се усмихва всеки ден.

Все още не знаем как ще ходи, но той се движи като нормално дете, така че това е обнадеждаващо", споделя Тоника. 

 

 

"Чувствам се толкова щастлива, че Бърти го направи... Не мислехме, че ще оцелее. Лекарите постоянно казват, че Бърти е чудо и не могат да повярват, че той се чувства толкова добре", казва още тя.

Станете почитател на Класа