"Това, което прави Меркел, е лудост"

"Това, което прави Меркел, е лудост"
  • Written by:  К. Цанев (АРД, ДПА, АФП)
  • Date:  
    13.10.2015
  • Share:

Не е тайна, че Доналд Тръмп не подбира особено думите си. Обидите и крайните изявления са неизменна част от репертоара му. Сега Тръмп е взел на прицел германската канцлерка Меркел: нейната бежанска политика била безумна.

 

 

Изявленията на Доналд Тръмп по въпроси на външната политика често изобилстват от безогледна дързост, екстремно опростяване и изсмукани от пръстите твърдения. Сега кандидатът на републиканците за президентския пост обяви миграционната политика на германската канцлерка Ангела Меркел за безумна.

"Това е лудост"

В интервю за американския канал CBS мултимилиардерът дори прогнозира, че приемът на стотици хиляди бежанци щял да доведе до "бунтове в Германия". "Винаги съм си мислел, че Меркел е голям лидер. Но това, което прави сега в Германия, е лудост", каза Тръмп, който засега е начело сред президентските кандидати на Републиканската партия.
Тръмп вече обяви, че ако след изборите през ноември 2016 стане президент, всички сирийски бежанци в САЩ ще бъдат върнати обратно в родината им. За целта той пледира за създаването на забранени за полети зони в северна Сирия, където да могат да бъдат настанени търсещите убежище. Доналд Тръмп обещава и друго: щял да екстрадира и 11-те милиона нелегални имигранти в САЩ и щял да изгради стена по границата с Мексико. В тази стена щяло да има обаче пролуки, през които "добрите" един ден щели да могат да се върнат в САЩ.

"Тръмп няма да стане президент"

Американският президент Барак Обама смята, че въпреки високия си засега рейтинг Доналд Тръмп няма никакъв шанс в надпреварата за Белия дом. "Тръмп знае как да привлича внимание. Той е класическият герой от телевизионно риалити-шоу и не е никак учудващо, че на този ранен етап от предизборната борба се радва на популярност", заяви Обама в интервю за CBS. И добави: "Не вярвам, че Тръмп ще стане президент. Не може да раздухваш нетолерантност, а после, когато избухне пожар, да се правиш на изненадан. Политическите лидери не се държат така".
DW

Станете почитател на Класа