Бумеранг ефект: "Руските санкции биха могли да доведат до преврат в Турция"

Руският президент Владимир Путин в събота подписа указ, съдържащ дълъг списък от икономически санкции срещу Турция. Русия въвеждо икономическите санкции срещу Анкара в отговор на свалянето на руски бомбардировач Су-24 от Турция в небето на Сирия. Някои експерти смятат, че тези санкции могат да доведат до социален взрив в страната и дори до държавен преврат.
Миналата година, общият обем на търговията между Русия и Турция възлиза на 44 000 млн. Следователно спирането на някои от икономическите контакти между двете страни може да доведе до икономическа рецесия в Турция, смята икономически анализатор Никита Кричевски цитиран от руския вестник Комсомолская правда.
В момента нивото на безработицата в Турция е около 11%. Ясно е, че още повече хора ще загубят работата си заради забраната за внос на някои турски стоки и прекратяване на сътрудничеството от руски компании в сектора на турския туризъм. При тези условия може да се случи социална експлозия.
"В този смисъл, ние прогнозираме, че няма да е правителството, която ще накара Ердоган да възстанови отношенията с Русия бързо. Ще са военните, но те няма да говорят с Ердоган. Заради жестоката си омраза към настоящия турския президент те ще го свалят чрез военен преврат ", казва експертът.

Станете почитател на Класа