Немски медии: "Русия е права за търговията с нефт между Турция и ИД"

След сваляането на руския Су-24 от турските военновъздушни сили, руски президент Владимир Путин обяви, че Анкара е съучастник на терористите, защото купува петрол от областите, контролирани от тях в Сирия. Германският вестник Bild казва че руският лидер е бил прав да направи тези заключения.

Турция е станала най-големият потребител на петрол от ислямската държава. След продажби в Турция, сирийските екстремистките получават 10,000,000 долара на седмица, съобщава германския вестник Bild.

Москва отдавна е информирана, че черното злато от Сирийската територията контролирана от ИД отива в Турция. Напоследък руските ВВС започнаха да атакуват по-интензивно петролната инфраструктура на ИД по начин, който е причинил силно негодувание в Анкара, каза източникът.

Bild подчерта, че политиката на Турция по отношение на сирийските джихадисти е много неясна: въпреки че страната е дала на САЩ възможност да бомбардира позициите на ИД от своята авиобаза, президентът Ердоган продължава да позволява на терористите да влизат свободно в Сирия през територията на Турция.

Освен това, в допълнение към Турция, Йордания и Кюрдистан, където черният пазар е процъфтяващ, също се възползват от "мръсни" споразумения с екстремистите и незаконно купуват петрол, посочва изданието.

Станете почитател на Класа