Ходорковски: "От значение е само рейтингът на Путин"

Бившият олигарх и шеф на концерна "Юкос" Михаил Ходорковски е крайно изненадан от някои развития в Русия. В интервю за Дойче Веле критикът на Путин говори за язвите на днешното руско общество.

 

 

По-рано бяхте бизнесмен, а сега се ангажирате с обществена дейност. С какви трудности се сблъсквате в новото си поприще?

Михаил Ходорковски: Бях много изненадан, когато забелязах колко радикално се е променил манталитетът на руското общество от началото на украинската драма до днес. Не предполагах, че нашето общество страда толкова силно от "Ваймарския синдром" - че е толкова силно разединено и непродуктивно. Смятах, че общественият ангажимент на съмишленици предполага наличието на една по-дружеска атмосфера, но бях изненадан да забележа, че конкурентността е дори по-силна, отколкото в света на бизнеса.

Знаете ли как се взимат решенията в Кремъл и в президентството? И каква роля играе Путин?

Михаил Ходорковски: От днешна гледна точка е трудно да бъде предсказана всяка отделна негова стъпка, но общата посока е ясна. Основният проблем на държавността, изградена от Владимир Путин, е липсата на легитимация на властта. От значение са само Путин и неговият рейтинг. В резултат на това цялата армия чиновници се ориентира само по два параметъра. Първият е - какво казва Путин. А вторият – как да се извличат собствени изгоди. И тъй като Путин също е само човек, при това – ненавикнал на тежък труд, темите, с които се занимава, са твърде ограничени.

Днес той се е посветил предимно на външната политика. На вътрешно-политическите теми не отделя особено голямо внимание, защото ги смята за маловажни. Затова вътрешната политика се превръща в боричкане между различни групировки, които се стремят да извлекат за себе си по-големи изгоди. Това е борба, в която всички средства са позволени. Регионалните елити искат едно, представителите на силовите ведомства - друго, а бизнесмените и най-близкият до Путин кръг – нещо съвсем различно. Цялата политика се върти около тази борба за ресурси. Положението няма да се промени и по време на изборите през 2016 година.

По отношение на външнополитическите решения трябва да се знае, че Путин не е човек, който мисли стратегически. На него му сервират готови варианти за това как може да бъде постигната конкретна тактическа цел. Схемата е много проста - Путин винаги взема решения, които биха могли да му осигурят впоследствие по-широко поле за действия. Това е стандартният алгоритъм, от който той никога не се отклонява.

Как виждате собственото си политическо бъдеще? Имате ли политически амбиции?

Михаил Ходорковски: Аз бях и все още съм човек, способен да оказва влияние върху процесите в Русия. Надявам се, така да бъде и занапред. Вече веднъж споменах, че за мен 2022 година ще бъде годината на евентуални промени. /Тогава се провеждат президентските избори, на които Путин няма право да се кандидатира /б. ред./ А що се отнася до мен, какво да Ви кажа? След всичко, което преживях в затвора, а и преди това, просто няма от какво да се страхувам.

Бившият олигарх и шеф на концерна "Юкос" беше осъден по обвинения в данъчни измами и финансови злоупотреби. Между 2003 и 2013 г. Ходорковски беше задържан. Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" го обяви за политически затворник, докато Европейският съд за човешките права реши през 2011 г., че присъдата му не е била политически мотивирана. В края на 2013 Ходорковски беше изненадващо помилван, след което напусна Русия.
DW

Станете почитател на Класа