"Забранено е да се посяга на Русия"

"Забранено е да се посяга на Русия"
  • Written by:  Клаус-Дитер Франкенбергер
  • Date:  
    01.12.2015
  • Share:

Русия демонстративно забранява да ѝ се "посяга", но в същото време самата тя посяга на други, пише Клаус-Дитер Франкенбергер в коментара си.

 

 

Говорителят на Кремъл направо окачи забранителна табелка: „Забранено е да се посяга на Русия". Който наруши тази забрана, веднага ще бъде наказан. Със санкции например, каквито бяха наложени току-що на Турция. Ами да, правилно! - ще кажат мнозина. Дали пък?
Дали Турция наистина посегна на Русия, когато свали един бомбардировач, навлязъл в турска територия, след като екипажът му многократно е бил призован да смени курса? Русия, която президентът Путин иска да въздигне до такова величие, че другите страни да треперят от страх и бързо-бързо да скланят главици, сега се прави на невинна жертва в един инцидент, предвиден отдавна от мнозина - доколкото Русия бомбардира противниците на Асад в непосредствена близост до турската граница.

Москва очевидно не вижда нищо нередно и в това да праща бомбардировачите си на полети по рисковани маршрути в Северна и Западна Европа, само за да демонстрира своята мощ. „На Русия не бива да се посяга". Че мигар някой го прави или пък го желае? Но виж, самата Русия посяга на други. Например на Украйна.

Да, едва ли беше особено умно да се сваля руски самолет. Но в случая не Турция беше провокаторът.

 

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа