Перфектно организиран ужас

Тези варвари извършват ужасяващи касапници, но в техния "халифат" цари пълен ред: изплащат се заплати и помощи, има дори сметоизвозване. Ужасът на "Ислямска държава" е перфектно организиран.

 

 

Сатрапите режат глави, разпъват на кръст или изгарят живи своите врагове. Те поробват жени и включват дори малки деца в изпълнението на масови екзекуции. Варварски са методите на така наречената „Ислямска държава" (ИД). В същото време обаче в „халифата" на терористите цари ред.
Зад кулисите

Ислямистите имат добре организирана, на практика почти държавна структура, твърдят познавачи. Отдавна отминаха времената, когато терористите оперираха от скривалищата си в някакви чукари. Ислямистите дори водят архив с лични дела за извършените самоубийствени атентати. Има списък с телефоните на вдовиците и сираците на тъй наречените „мъченици". Техните близки редовно получават социални помощи. Съществува дори възможността да се дават еднократни помощи за сватба. За всичко това са намерени доказателства след щурма на иракските сили за сигурност срещу щаба на Абдел Рахман ал Билауи миналата година. Дотогава ал Билауи беше нещо като военен министър на „Ислямска държава" - втори в йерархията след лидера и главнокомандващ Абу Бакр ал Багдади.

По време на въпросната операция ал Билауи беше убит, а информациите, открити на неговия персонален компютър и на няколко флашки, позволяват да се хвърли поглед надълбоко в структурите на терористичната организация.

 

 

За финансите на ИД отговаря специална бюджетна комисия. Между деветте провинции на „халифата" съществува дори нещо като договореност, съгласно която по-богатите подпомагат по-бедните. Иракският министър за историческото наследство твърди, че само от търговията с откраднати културни ценности хазната на „Ислямска държава" се е обогатила с цели 6 милиарда долара. Към това се добавят приходите от търговията с петрол, от данъци, от рекет и от търговия с отвлечени хора.

Така всеки месец ИД съумява точно навреме да изплати възнагражденията на своите бойци. С други думи: терористичната организация е благонадежден „работодател". „Халифатът" има функциониращи административни служби, собствена пътна полиция и дори сметоизвозване. В редиците на масовите убийци цари пълен ред.

За бойните действия отговаря т.нар. Военен съвет. В него влизат между 9 и 13 души - така наречените „каата"-предводители. Арабската дума „каата" означава „остър меч" - така ИД са нарекли своите бойни единици. Тези бойни единици са разделени на по-малки бригади, във всяка от които влизат между 300 и 350 души. Няма точни данни колко общо са бойците на терористичната организация в Ирак и в Сирия, но ЦРУ смята, че са около 31 хиляди.
[Терористите от ИД вече не развяват черните си знамена, а се движат скришом, за да се предпазват от въздушните удари]

Терористите от ИД вече не развяват черните си знамена, а се движат скришом, за да се предпазват от въздушните удари

Проблемът не е толкова числеността, колкото голямата им подвижност. Само допреди няколко месеца терористите се движеха на големи конвои, с бронирани коли и фургони, с развяни черни знамена. Напоследък обаче гледат да остават по-незабележими. За да се предпазват от въздушните удари, които извършва срещу тях международната коалиция, терористите често се придвижват с таксита и частни автомобили, смесват се сред цивилното население. Такъв противник е много трудно да се удари от въздуха.

Готови са на всичко

А още по-лошото е, че този противник е готов на всичко. Атентатори-самоубийци си проправят път с помощта на бомби. Много населени места бяха завладени именно така: камиони, натъпкани с взрив, се врязваха в загражденията и отваряха път за пехотата. Бригадите на ИД се възползват и от пясъчните бури, когато самолетите на коалицията остават на земята. Те използват тези моменти, за да осъществяват една или друга своя операция. А където стъпи кракът им, там вече трева не никне. Терористите извършват истински касапници, че дори ги заснимат. А специалният им отдел за медиите бързо разпространява тези видеа в мрежата. Чудовищният ужас е перфектно организиран.

DW

Станете почитател на Класа